Sari la conținut

Un primar îşi reabilitează singur drumul

Aflaţi la doar 18 km de Cluj-Napoca, sătenii din comuna Aiton aşteaptă de patru ani modernizarea şoselei ce leagă localitatea de drumul european. Cei 1.300 de localnici care fac zilnic naveta până în oraş au ajuns la capătul răbdării. Drumul Judeţean 103M nu a fost niciodată asfaltat ori acoperit cu piatră, astfel că porţiunea de doar 8 km se parcurge în zeci de minute.

"Au fost fonduri, au fost reguli pentru drumul ăsta, dar nu ştiu ce s-au făcut cu ele, dar niciodată nu s-a pus baza, nici piatră nu se aduce, nimic. Nu se asfaltează şi îi de mult. De la revoluţie, numai promisiuni", a afirmat un localnic.

"La câteva luni trebuie să îi schimbi ceva... bucşe, tot felul", a spus un şofer.

"Drumul îi foarte rău, se circulă foarte rău pe el. Ar fi bine dacă l-ar lua primăria să îl facă. Mai ales cei care stau pe strada principală au un praf şi o mizerie vara şi foarte-foarte greu îi", a spus şi o localnică.

"Oamenii nu mai pot să locuiască şi de aceea, de nenumărate ori au venit şi mi-au reclamat la Primărie, ba chiar i-am oprit să nu protesteze în Cluj. În acest sens, am iniţiat un proiect de hotărâre în Consiliul Local prin care să ne asumăm noi forţa de a încerca să îl asfaltăm", a declarat Nicolae Făgădar, primarul localităţii.

Repararea drumului va consuma trei sferturi din bugetul comunei pe un an, care se ridică la puţin peste un milion de lei. Primarul este decis să împartă cheltuielile pe 2 ani. 
"Fundaţia este şi este chiar bună, deci nu ar fi aşa de mult, decât micile ajustări şi apoi probabil un strat de balast, nu sunt de meserie şi apoi, asfaltarea. Nu este un drum pe care să trebuiască să îl începi de la zero", a mai afirmat edilul.

În ultimii patru ani, drumul judeţean a fost inclus în două contracte de reabilitare. Ambele au fost însă reziliate de Consiliul Judeţean, înainte ca lucrările să înceapă.

"Consiliul Judeţean a iniţiat procesul de reabilitare a acestui sector de drum judeţean la fel ca şi a întregului lot de 423 de kilometri. Din păcate însă, din motive indepentente de noi, contractul cu firma Kiat a fost reziliat, motiv pentru care lucrările nu au fost duse la îndeplinire", a explicat Alin Iuga, purtător de cuvânt al Consiliul Judeţean Cluj.

Regia de drumuri a judeţului Cluj a decis să îi îndeplinească primarului din Aiton dorinţa. Pentru ca primăria să poată prelua în administrare şoseaua, mai este nevoie doar de votul consilierilor judeţeni, care se vor întruni în şedinţă la sfârşitul lunii. Primarul este decis să înceapă lucrările de reabilitare în primăvara anului viitor.