Sari la conținut
News Alert

Vacanţă călare în Apuseni

Mugur Pop, proprietarul unei herghelii de 13 cai, aşteaptă în fiecare dimineaţă turiştii dornici de aventură prin Munţii Apuseni. Caii sunt aleşi în funcţie de cei care urmează să-i încalece.

"Cu cât ai calul mai pregătit, cu atât cresc şansele ca, în situaţii neprevăzute, să poţi conta pe o reacţie bună şi să nu ajungi în situaţii critice", a spus Mugur Pop.

Dragoş a bătut drumul de la Bucureşti ca să-şi petreacă vacanţa în mijlocul naturii. "M-am urcat în maşină. 500 de kilometri, să vin aici în creierul Munţilor, dar nu-mi pare rău nicio secundă", a afirmat acesta.

Călăreţii străbăt poteci prin păduri şi nu ocolesc râurile repezi de munte.

Traseele au între 20 şi 40 de kilometri. E obositor pentru cei neobişnuiţi, dar efortul merită, spun călăreţii.

"În jur de 20-25 de kilometri, trecem şi de 40, uneori. Trasee variate, la cascadă la Răchiţele, la Fântânele Beliş", a precizat Mugur Pop. 

"Te încarci, te pui la priză, efectiv te încarci cu energie ca să poţi să o iei de la capăt", mai spune Dragoş.

"Pentru mine nu se compară o ieşire în oraş cu prietenii cu ceea ce fac aici, cu ceea ce trăiesc aici. Ceva fantastic, e pur şi simplu fericire, bucurie", spune şi Andreea.

Pentru o zi petrecută călare, turiştii trebuie să plătească 250 de lei. „Programul Călare în Apuseni" a început acum patru ani, după ce în cătunul de munte Doda Pilii, din Cluj, a fost amenajat, din fonduri norvegiene, singurul centru de turism ecvestru de altitudine.