Sari la conținut

Zilele Filmului Românesc la TIFF

Printre filmele proiectate în aceste zile la TIFF se numără lungmetrajul Un etaj mai jos, în regia lui Radu Muntean, precum şi scurtmetrajul Ramona, în regia lui Andrei Creţulescu. Pelicula a luat premiul Canal plus la festivalul de la Cannes.

"Cannes-ul e genial, dar TIFF-ul e acasă. E important şi pentru mine şi nu numai personal, e un fel de validare premiul ăsta", a afirmat Andrei Creţulescu, regizorul scurtmetrajului Ramona.

"Nu-mi propun neapărat să fac un film românesc, îmi propun să fac un film despre lucruri pe care le simt şi lucruri pe care cred că le am de spus", a afirmat Radu Muntean, regizorul lungmetrajului Un etaj mai jos.

La TIFF a avut loc aseară şi proiecţia de gală a filmului Proba de Microfon regizat de Mircea Daneliuc. Acesta a mărturisit că nu urmăreşte niciodată filmele lui la cinematograf.

"Totdeauna se pare că ai fi putut face ceva mai bine într-un loc sau în altul şi mă rog, asta îţi creează un disconfort provenit din faptul că totul este prea târziu", a explicat regizorul.

"I-am văzut o bună parte din fimele lui, este unul din regizorii mari din epoca de aur şi filmul ăsta îmi place foarte mult, l-am văzut acum câţiva ani", a spus un tânăr.

"Ştiu că are o serie de filme care au marcat cinematografia românescă, am văzut recent Vânătoarea de vulpi", a spus o spectatoare.

Seara a continuat cu proiecţia în aer liber a filmului Comoara, în prezenţa regizorului Corneliu Porumboiu.

"Ştiu că este un film, o producţie România-Franţa şi este primul film pe care îl văd în festival", a spus o turistă.

"Joacă un prieten de-al meu în el, un coleg de facultate, Ciprian Mistreanu, şi ştiu că a luat premiu la Cannes", a afirmat o tânără.

Cea de-a 14-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania se încheie duminică.

Pe aceeași temă