Sari la conținut

1 iulie: Cresc tarifele la gaze, la şcolile de şoferi şi se măresc amenzile de circulaţie

Preţul gazelor pentru populaţie se va majora cu 2,5% de la 1 iulie, iar cel pentru consumatorii industriali va creşte cu 1,5 procente. Se vor ieftini, însă gazele. Astfel, românii vor plăti facturi cu 2,6% mai mici. Şi operatorii de telefonie mobilă vor fi obligaţi să ieftinească tarifele de roaming în spaţiul UE, cu valori cuprinse între 20 şi 55%.

Guvernul vine cu veşti bune şi pentru salariaţi. Remuneraţia medie pe ţară va creşte de la 850 de lei la 900 de lei. Este important de ştiut că angajatorii care acordă salarii mai mici decât cele stabilite prin lege riscă să fie amendaţi cu până la două mii de lei.

Majorarea salariului mediu va avea ca efect imediat şi creşterea amenzilor rutiere. Astfel, de la 1 iulie, punctul de amendă reprezintă 10% din valoarea retribuţiei brute, adică 90 de lei. Cea mai mică amendă va fi de 180 de lei, iar cea mai mare de 9 mii de lei.

Şcolile de şoferi vor fi şi ele în trend cu majorările. De la 1 iulie, instructorii vor mări tarifele, cu peste 30 de procente, din cauză că legea nu le mai dă voie să lucreze în week-end şi nici să presteze mai mult de 10 ore pe zi.

redactor: Anca Medrea