Sari la conținut

1 Mai plin, la mare. Jumătate din staţiunea Mamaia este deja ocupată

Încă din luna ianuarie a acestui an turiştii români au început să facă rezervări pentru a petrece vacanţa de 1 Mai la malul mării. Trei nopţi, într-o cameră dublă, standard, costă 468 de euro. În plus, este şi o vedere extraordinară spre mare

20% dintre cele 150 de hoteluri deschise de 1 Mai pe întreg litoralul au fost deja ocupate. Agenţii de turism spun că turiştii au optat pentru unităţile de cazare cotate cu 3 şi patru stele, iar Mamia rămâne în continuare staţiunea preferată a petrecăreţilor.

Iulia Dămăşaru, directorul de marketing al unui hotel de 4*: "159 de euro, tarif special, pentru o cameră sublă standard, pe noapte, însă tariful este valabil pentru sejurul de minimum 3 nopţi. Incude, pe lângă cazarea în hotelul nostru, mic dejun, prânz, wifi, acces la pisicina exterioară a hotelului, plaja privată."

În Mamaia, hotelurile de 3 şi 4 stele sunt cele mai căutate, iar directorii de marketing se întrec în a oferi pachete cât mai avantajoase.

Andreea Marcu, şef de recepţie al unui hotel de 4*: "Am pregătit un pachet ce include cazare pentru 3 nopţi, cu mic dejun, acces la saună, sala de fitness, biliard, piscină interioară. Avem, de asemenea, pentru seara de 2, un coktail special la piscină şi pentru data de 3, un brunch cu preparate tradiţionale."

Felicia Simion, managerul unui hotel 3*: "Pentru 3 nopţi de cazare plăteşti cu 10% mai puţin decât în mod obişnuit: pentru trei nopţi cu mic dejun inclus, 400 de lei."

Graba turiştilor de a face rezervări din timp la preţuri cât mai accesibile i-a luat prin surprindere pe agenţii din turism. Locurile ocupate sunt deja duble faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014.

Aurelian Marin, preşedintele ANAT Sud-Est: "Sunt sensibil mai multe. Aş putea să spun că, în momentul ăsta sunt cu 50% mai multe comparativ cu aceeaşi perioadă."

Tarifele, potrivit hotelierilor, nu au mai crescut. Sunt aceleaşi practicate în mini-vacanţa de anul trecut.

Corina Martin, preşedintele Asociaţia Litoral Delta-Dunării: "Sunt preţuri pentru toate bugetele, pentru toate preferinţele, de la 2 şi până la 5 stele pentru seriviciile pe care ni le dorim, pentru un weekend chiar prelungit la malul mării."

O noapte de cazare pe litoral, în perioada 30 aprilie - 3 mai, porneşte de la 60 de lei de persoană, la un hotel de două stele şi poate ajunge la 2300 de lei de persoană, la un hotel de cinci stele.

reporter: Oana Manoilă
operator: Cătălin Vârban

Preţuri medii pentru 3 nopţi, de persoană (30 aprilie-3 mai sau 29 aprilie-2 mai)

- 2 stele: între 120 lei şi 220 de lei
- 3 stele: între 355 şi 800 de lei
- 4 stele: între 934 lei şi 2015 lei
- 5 stele: până la 2297 lei