164 de ani de la naşterea "Luceafărului". Geniul literaturii române a lăsat în urmă 46 de volume de poezii

Data publicării:
mihai-eminescu

"A fost odată ca-n poveşti,

 A fost ca niciodată.

 Din rude mari împărăteşti,

 O prea frumoasă fată"

Aşa începea marele poet Mihai Eminescu creaţia celei mai cunoscute poezii româneşti.. Luceafărul. La 164 de ani de la naşterea geniului literaturii româneşti, nu puţini sunt cei care îşi amintesc aceste versuri.

Pe 15 ianuarie 1850, Mihai Eminescu se năştea la Botoşani. A publicat primul său poem la numai 16 ani, iar trei ani mai târziu a plecat să studieze la Viena.

Eminescu a fost activ în societatea politico-literară Junimea și a lucrat ca redactor la Timpul, ziarul oficial al Partidului Conservator.

Datorită activităţii sale, Mihai Eminescu a fost şi este considerat de cititorii români și de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română. Nu mai puţin de 46 de volume şi 14 mii de file au rămas în urma sa.

Toate acestea au fost dăruite Academiei Române. Cel mai apreciat poet român s-a stins din viaţă pe 15 iunie 1889, la numai 39 de ani.

Două zile mai târziu, Eminescu a fost înmormântat la umbra unui tei din cimitirul bucureştean Bellu. A fost ales post-mortem membru al Academiei Române. Ce a lăsat în urma sa... poate cele mai cunoscute şi apreciate versuri şi poezii din literatura română.

"Astfel se stinse în al optulea lustru de viață cel mai mare poet, pe care l-a ivit și-l va ivi vreodată, poate, pământul românesc." - a spus George Călinescu despre marele poet.


Redactor: Daniel Leancă

editor web: Anca Medrea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri