Sari la conținut

20 de persoane au protestat la penitenciar. Oamenii spun că nu se respectă drepturile deţinuţilor 

Protestul autorizat a început la ora 11. Timp de două ore, oamenii şi-au spus nemulţumirile. Totul a pornit de la fratele unui deţinut care trebuie să ispăşească şapte ani şi cinci luni de închisoare după ce a fost prins de poliţia italiană transportând droguri. Rudele spun că deţinutul nu beneficiază de mai multe drepturi şi recompense, adică:

Constantin Luti, fratele condamnatului: "Pachet suplimentar, vizite suplimentare, învoire 24 de ore, permisiunea de a părăsi penitenciarul 3 zile, 5 zile, 10 zile, după caz."

Deţinuţii care nu sunt consideraţi un pericol şi care nu au săvârşit fapte grave li se acordă, la un interval de timp, toate aceste facilităţi în baza unui anumit punctaj. Acesta din urmă se calculează în funcţie de comportamentul deținutului şi în funcţie de activităţile la care participă.

Lunar, un deţinut, oricât de bine s-ar purta, nu poate acumula mai mult de 20 de puncte. Spre exemplu, pentru a beneficia de o vizită suplimentară sau un pachet de acasă, deţinutul are nevoie de 45 de puncte, iar pentru o învoire, de 60 de puncte.

Alina Matei, nepoata condamnatului: "A făcut amenajări în interiorul penitenciarului. A adus îmbunătăţiri, pe banii familiei."

Deşi considerat un adevărat model de bună purtare de către familie, deţinutul nu a beneficiat însă de zilele libere alături de cei dragi. Oamenii spun că nu ştiu de ce bărbatul nu a obținut aceste drepturi pentru că reprezentanţii penitenciarului nu ar fi motivat în niciun fel respingerea cererii de acordare a permisiei.

Şi rudele altor deţinuţi care se află după gratii, la Poarta Albă, au nemulţumiri similare.

Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "Conducerea Penitenciarului nu a dorit să facă nicio declarație, în mod oficial, vis-a-vis de acest protest. În spatele camerelor de filmat ni s-a comunicat că, la Poarta Albă, nu s-a primit nicio plângere scrisă."

Potrivit ultimelor date oferite de Penitenciarul Poarta Albă, la data de 16 septembrie 858 de persoane erau încarcerate aici. Dintre acestea, 12 sunt minori. Penitencarul are o capacitate totală de 1.159 de locuri.

reporter: Oana Manoilă
operator: Mihai Ciobanu

editor web: Anca Medrea

Pe aceeași temă