2000 hectare de teren distruse. Ploile torenţiale şi grindina au distrus orzul, rapiţa şi viţa de vie din Constanţa

Data publicării:
culturi distruse lipnita

 

A fost dezastru duminică noapte în sudul judeţului Constanţa. Vijelia, ploaia şi grindina au devastat tot ce au întâlnit în cale. Cea mai afectată localitate este Lipniţa, unde peste o mie două sute de hectare de culturi agricole au fost distruse.

Ionuţ Gigel Lefterescu nu mai poate recolta nimic de pe terenul pe care îl are la Lipniţa. Este disperat pentru că munca lui de un an s-a dus pe apa sâmbetei. Toţi banii pe care i-a investit în cultura de orz sunt pierduţi. Deşi are doar 1 hectar şi jumătate de pământ, pentru el înseamnă o sursă de venit considerabilă de pe urma căreia spera să scoată profit.

Ionuţ Gigel Lefterescu, proprietar teren: "Nu am asigurare. nu am avut bani ca să îmi asigur pământul, orzul este 80% compromis, nu mai pot recupera nimic"

Chiar dacă a fost prevăzător şi a încheiat o poliţă pentru dezastre naturale, un alt propietar de terenuri din Oltina este sceptic cu privire la valoarea despăgubirii.

Are 450 de hectare pe care a plantat orz, rapiţă şi grâu dar primele pe care le-a achitat asiguratorilor nu sunt foarte mari iar din acest motiv se îndoieşte că va primii contravaloarea exactă a pagubelor.

 "Se va recupera probabil ceva, dar nu atât cât este paguba de mare", a spus Virgil Carp, propietar trenuri.

La o primă estimare, autorităţile locale din Lipniţa spun că sunt afectate peste o mie de hectare cu culturi agricole.

Loredana Vesparu, reporter Digi24 Constanţa: "Cea mai mare parte din cultura de orz a fost distrusă de ploaia torenţială şi de grindina care a căzut zilele trecute. Chiar dacă oamenii se aşteptau la o recoltă de cel puţin 5 tone pe hectar, acum nu le rămâne de făcut decât să evaluaze paguba".

Ioan Burcea, viceprimar Lipniţa: "Ca atunci când se întâmplă un eveniment neplăcut,. nefericit, oamenii au venit la primărie.. şi...aşteptăm să vină comisia de evaluare, noi am făcut deja sesizare".

O comisie alcătuită din specialişti de la Direcţia Agricolă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea şi Apele Române a evaluat dimensiunile dezastrului.

Gheorghe Buzdugan, consilier superior Direcţia Agricolă Constanţa: "Această cultură din păcate, nu mai poate să revină la forma iniţială, datprită umidităţii mari de la nivelul solului şi cu roua care o să cadă se formează un mediu prielnic de dezvoltare a fermentaţiei".

În total, peste două mii de hectare cultivate cu orz, rapiţă şi viţă de vie din Oltina, Ostrov şi Lipniţa au fost distruse în câteva ore de ploaie şi grindină.

Specialiştii vor stabili valoarea pagubelor şi modul în care proprietarii de terenuri care nu au asigurare vor fi ajutaţi.

Reporter: Loredana Vesparu
Operator imagine: Alex Brînzaru

editor web: Anca Medrea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri