Abator unic. La Vadu se sacrifică săptămânal 2.000 de prepelițe

Data publicării:
prepelite
 

Imaginile vin de la Vadu, acolo unde peste 13.000 de prepelițe cresc în ferma soților Țonea. Cei doi au hotărât să porneasc
o afacere cu risc mare, pentru că piața românescă nu este familiară cu preparatele din carne de prepeliță.

Geanina Țonea, managerul fermei
"Acum câțiva ani, când copiii erau mai mici și medicul pediatru ne-a recomandat să facem tratament cu ou de prepeliță pentru imunitate, am văzut care era nivelul fermelor de prepelițe din România și am constatat că sunt ferme micuțe, gospodărești. Nu este ușor să fii pioner, pentru că trebuie să formezi mentalități, oamenii nu au fost obișnuiți să consume aceste produse, mai ales cărnița care nu prea o recunosc."

Totul pornește din incubatoarele fermei, acolo unde ouăle de prepeliță eclozează până când își vor face apariția și puii. Imediat, aceștia sunt puși în camere cu temperatură controlată și multă lumină. Aici puii se dezvolă până la 8-9 luni, după care iau drumul abatorului.

Paul Greavu, reporter Digi24 Constanța
"În această încăpere sunt aproximativ 5.000 de pui de prepeliță. Spre exemplu, aceștia au doar trei zile și vor sta aici până vor face 5 săptămâni"

Paul Greavu, reporter Digi24 Constanța
"Ne aflăm în acest moment în singurul abator de prepelițe din țară. După cum puteți vedea, totul este automatizat, iar capacitatea de tăiere este de 1000 de păsări pe ore."

Cu toate acestea, doar 2000 de păsări sunt sacrificat săptămânal la Vadu. Văzută de specialiști ca cea mai bună carne, lipsita de colesterol și recomandată în diete, carnea ajunge în magazine cu prețul de 60 de lei per kilogram. Prețul piperat, dar și lipsa de notorietate a cărnii de prepeliță pe piața românească i-a împins pe români să prefere carnea de pui sau curcan.

Întreg proiectul s-a ridicat la costuri de aproape 2 milioane de euro, din care 40% fonduri europene, iar restul au provenit din fonduri proprii. Proprietarii se gândesc să atace și piața externă, acolo unde kilogramul de carne de prepeliță se vinde, în medie cu 16 euro.

reporter: Paul Greavu
operator: Alexandru Brînzaru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri