Alegeri în satul rupt de lume. Localnicii din localitatea Miriştea nu au ajuns la urne

Data publicării:
urna mereni miristea

 

La ieşirea din comuna Mereni, se face un drum, la stânga. Fără vreo plăcuţă care să spună unde te duce, drumul de piatră se opreşte după nici un kilometru. Apoi, în locul şoselei apare brusc un drum de pământ brăzdat de tractoare. Dacă plouă, sunt singurele utilaje care mai trec pe acolo.

Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "Până în anii 80, Miriştea era un sat desprins, parcă, dintr-o poveste: cu locuinţe frumoase şi aranjate, cu oameni harnici şi gospodari. Acum, în 2014, aici mai locuiesc doar 12 suflete, înghesuite în patru case care mai au puţin şi cad."

Buruienile au năpădit cîmpurile odată roditoare iar casele părăsite s-au făcut una cu pământul. În tot satul, am găsit-o acasă, în ziua de alegeri, pe Paula Ionescu.

Înainte a locuit la Târgu Jiu. Nu s-a dus să voteze. Nu a avut cum să străbată cei cinci kilometri până la urne. Nu îi pare rău că nu a votat, ci că ales să meargă, în viaţă, pe un alt drum, plin de hopuri.

Paula Ionescu: "Acolo aveaţi casă mare, familia toată? Da, acolo aveam, da. Era oraş, nu ca aici. Regretaţi? Mult! Dacă s-ar întoarce înapoi viaţa odată, ar fi bine."

Pe Ion Mareş l-am întâlnit la Mereni, în secţia de votare. Îşi doreşte o schimbare în bine. Nu pentru el, spune Ion, ci pentru generaţia mai tânără. S-a născut şi a copilărit în Miriştea dar, pentru că acolo nu era decât o şcoală primară, părinţii l-au trimis la Ozmancea.

Ion Mareş: "Era un sat foarte dezvoltat, cu oameni foarte muncitori, un sat aşezat, fără alte probleme."

Primarul localităţii spune că Ceauşescu a fost cel care aproape că a şters aşezarea de pe hartă. Acolo trebuiau să fie doar ogoare, aşa că oamenii au fost izgoniţi.

Gheorghe Chiriac, primarul comunei Mereni: "Dacă Revoluţia începea puţin mai târziu, erau propuşi şi pentru tăierea curentului electric. Vă daţi seama că atunci chiar plecau toţi."

Cei în putere muncesc pe unde apucă. Bătrânii însă, abia dacă mai pot supravieţui. Oamenii s-au dus totuşi să voteze pentru că speră într-un viitor mai bun.

Miriştea s-a înfiinţat în 1774. Pe atunci era comună şi se numea Edilchioi.

reporter: Oana Manoilă
operator: Cătălin Vârban 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri