Alertă pe litoralul bulgăresc

Data publicării:
litoral sud

Apa Mării Negre de pe litoralul bulgăresc ar putea fi infestată cu virusul hepatitei A, în urma ploilor care au afectat staţiunile de la sud de Dunăre. Pericolul a fost anunţat de Inspecția Regională de Sănătate din capitala bulgărească.

Angajaţii instituţiei au prelevat şi analizat probe ale apei de mare din zona "Plaja ofițerilor- Varna". Rezultatele au fost pozitive pentru " Escherichia coli" și "enterococi intestinali ".

Specialiștii recomandă turiștilor să nu consume midii crude, să utilizeze duşul după băile în mare, să respecte cu strictețe regulile igienico-sanitare și, pentru siguranță, cei care își petrec vacanța pe litoralul bulgăresc în acest an, să se vaccineze împotriva hepatitei A.

Autorităţile bulgare au dezminţit informaţia despre pericolul hepatitei A într-un cartier din oraşul Varna afectat de recentele inundaţii.

Potrivit şefei direcţiei sanitare regionale, apa de mare nu poate fi un factor pentru răspândirea hepatitei, "iar probele luate din mare sunt negative pentru virusul respectiv".

Dealtfel, şi primarul localităţii a calificat informaţia drept o speculaţie nefondată.
Pe de altă parte, un specialist al unui spital din Sofia susţine că apa de mare poate fi infectată cu hepatita A, ca urmare a poluării.

Alte surse afirmă că principala sursă pentru posibila infectare cu hepatită pe litoral ar reprezenta-o scoicile de mare, dar numai dacă sunt consumate în stare crudă.

Pe litoralul românesc nu este niciun pericol

Alerta de pe coasta bulgărească a Mării Negre a speriat şi autorităţile române. Ministerul Sănătăţii a cerut inspectorilor DSP Constanţa să recolteze probe de apa din zona Vama Veche, 2 Mai, Mangalia şi Saturn.

Analizele de laborator sunt de durată: abia în două săptămâni vor fi gata rezultatele. Ultima dată, apa mării a fost monitorizată săptămâna trecută.

Rezultatele au arătat că în proporţie de 70 la sută apa este excelentă, în proporţie de 30 de procente este bună de îmbăiat.

Totodată, din datele înregistrate la Spitalul de Boli Infectţoase Constanta, în ultimele 5 zile nu s-au înregistrat cazuri de suspiciune de hepatita tip A la persoane, turisti sau localnici din zona litoralului românesc.

editor web: Anca Medrea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri