Sari la conținut

All inclusive, lozul câştigător pe litoral. Hotelurile au avut grad de ocupare de 100% începând cu 15 iunie

Pe litoralul românesc, doar 9 hoteluri sau resorturi oferă servicii complete turiștilor. Hotelierii spun că un sejur cu mâncare, cazare, acces la piscină, la plajă, cu gustări între mese, cu băuturi gratuite costă mai puțin decât dacă rezervarea este făcută direct la recepție sau în ultimul moment, prin agenție.

Nicolae Bucovală, hotelier : "În Eforie Nord a fost un preț promoțional anul acesta. Am avut contracte care au pornit de la 280 de lei de familie all inclusive și au ajuns la 350 ron de familie pe lunile iulie şi august."

În acest resort din stațiunea Mamaia, hotelierii au angajat echipe de animație care să se ocupe de familiile venite la mare cu cei mici.

Distracția combinată cu mese bogate, piscină și șezlonguri gratuite costă în capetele de sezon 799 de lei pentru o persoană, iar în vârf de sezon 1500 -1700 de lei de persoană, pentru o săptămână de vacanță.

"Avem tot inclus: mâncare, băutura şi nu mai este nevoie dimineaţa să te trezeşti, manânci micul dejun şi seara vii, mănânci şi apoi pleci în oraş. Nu mai trebuie să stai, să cauţi la terase.", ne-a spus un turist. 

Marius Usturoiu, hotelier: "Am avut peste 35.000- 40.000 de nopţi/turist în această vară." 

Anul viitor, cei mai îndrăzneți dintre hotelieri vor să urce la treapta superioară: ultra all inclusive. Asta înseamnă că le vor oferi turiștilor mai multe servicii de și mai bună calitate, cu doar 5-10 procente mai scumpe. De exemplu, o excursie de o zi în Delta Dunării sau o seară grecească sau românească.

Ceilalți investitori de pe litoral au avut de câștigat mai mult în ultima parte a sezonului estival.

Dumitru Ivănescu, hotelier: "Practic, în luna august ne-am scos toate cheltuielile și în special cu românii care lucreaza afară. În ce privește turiștii străini nu am avut nici 1%."

Agenții de turism spun că cel mai bine au vândut hotelurile care au avut micul dejun inclus sau cu demipensiune.

Cristian Bărhălescu, agent turism: "Cu siguranță dacă ar fi o cerere spectaculoasă pe litoralul românesc de all inclusive, fiecare hotelier și-ar delimita plajă, servicii în hotel, astfel încât să facă față cererilor."

Hotelierii, agenţii din turism şi statisticienii trag acum linie şi fac calcule. Vor să ştie câţi turişti au venit pe litoral anul acesta. Estimează că au fost cu 5-10 la sută mai mulţi decât sezonul trecut.

reporteri: A. Medrea, P. Greavu
operatori: L. Erimia, C. Vârban

Pe aceeași temă