Amfibii unicat, la Constanţa. Regia de Drumuri Judeţene s-a mobilizat deja pentru sezonul rece

Data publicării:
amfibie deszapezire

Fiecare dintre cele două amfibii fabricate în Germania pot transporta între 16 şi 20 de persoane sinistrate. Sunt dotate cu truse de prim-ajutor şi au camere de termoviziune şi infraroşu pentru vizibilitatea optimă pe timp de noapte, ceaţă ori viscol puternic. Nici nu este de mirare că au costat foarte mulţi bani: 300.000 de euro.

Oana Manoilă, rpeorter Digi24 Constanţa: "Camera de termoviziune poate detecta căldura corpului uman pe o rază de 300 de metri. De asemenea, aceasta poate găsi un rănit îngropat în zăpadă până la 4 metri adâncime".

Amfibiile pot traversa zone mlăştinoase şi ape cu o adâncime maximă de 10 metri în condiţiile în care curenţii nu sunt foarte puternici. Pe uscat, nimic poate sta în calea unei amfibii.

"Este foarte bun în condiţiile în care o freză aflată în marţ nu poate ajunge în timp util din cauza condiţiilor, zăpezilor foarte mari. viteza lor, a frezelor de deplasre este de 20 km pe oră, acest vehicul poate să se deplaseze cu 60 km pe oră", a spus Ayhan Talîp, şef Atelier Reparaţii Auto, RAJDP Constanţa.

Teoretic, totul funcţionează ca uns. Practic, însă, angajaţii regiei de drumuri mai au de învăţat câte ceva. Săptămâna viitoare, fabricaţii din Germania vor veni la Constanţa să le dezvăluie şoferilor toate secretele amfibiilor, pe care nu le ştiu din instrucţiunile scrise.

"RAJDP dispune de 110 maşini şi utilaje echipate pentru sezonul de iarnă în aşa fel încât să putem acoperi toate tronsoanele de drum judeţean, atât pentru deszăpezire, cât şi pentru combaterea poleiului", a spus Adrian Gâmbuţeanu, director RADJP Constanţa. 

Ce utilaje pregătite pentru deszăpezire mai are Regia de Drumuri

Anul acesta, Consiliul Judeţean Constanţa a cumpărat alte maşini pentru intervenţie, cu fonduri europene: patru utilaje de patrulare, două maşini multifuncţionale echipate cu lame de deszăpezire şi sistem de împrăştiere a materialului antiderapant şi aceste două amfibii.

Pentru toate utilajele Regiei au fost efectuate reviziile. Acestea au fost împărţite în cele şase centre permanente din Constanţa, Cuza Vodă, Tariverde, Hârşova, Topraisar şi Băneasa.

Şi Primăria Municipiului Constanţa s-a pregătit pentru eventualitatea unor căderi masive de zăpadă: 94 de utilaje, de la sărăriţe până la autogradere au fost verificate şi sunt pregătite oricând să intervină.

Utilajele vor fi deservite de 150 de oameni ce vor lucra în două schimburi.

reporter: Oana Manoilă
operator: Cristian Caciauna

editor web: Anca Medrea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri