Sari la conținut

Angiograf performant, la Constanţa. Spitalul de Urgenţă nu îşi va mai trimite bolnavii la Bucureşti

Georgeta Ionescu, din Constanţa, ştie foarte bine cât de dificilă poate fi internarea într-un spital departe de casă, de familie. În anul 2008, femeia a suportat o operaţie complicată într-un spital din Capitală.

Georgeta Ionescu, pacientă
"În primul rând, deplasarea, faptul că eşti departe de familie şi, după aceea, recuperarea...să fii operat...atâta drum şi controale..."

Faptul că şi la spitalul din Constanţa se fac investiţii şi se încearcă aducerea unor tehnici moderne de diagnostic şi tratament îi bucură pe bolnavi.

Managerul Spitalului de Urgenţă speră ca angiograful să sosească la începutul anului viitor. Momentan, se caută un spaţiu adecvat pentru amplasarea aparatului.

Dan Căpăţână, manager SCJU Constanţa
"Vom încerca să dezvoltăm un serviciu de radiologie intervenţională, neurologic. Avem deja contacte cu un medic specialist din Bucureşti care a fost specializat în străinătate."

Medicii specialişti susţin că din momentul în care vor avea acest aparat la dispoziţie, vor putea diagnostica cu o precizie uimitoare locul în care sunt localizate anevrismele, malformaţiile de artere şi vase.

Bogdan Davidescu, şef Secţia Neurochirurgie, SCJU Constanţa
"În general, există o regulă: toate accidentele vasculare cerebrale hemoragice trebuie explorate angiografic, să vezi dacă poti să-l operezi, sau dacă indicaţie chirurgicală, sau dacă trebuie tratat conservator."

Bogdan Mut, specialist cardiologie intervenţională
"Boala aterosclerotică este cea mai răspândită boală la ora aceasta şi produce cele mai mari complicaţii şi cea mai mare mortalitate. Din cauza aceasta ar fi important şi angiograful. Odată ce vizualizăm aceste artere obturate, putem face şi intervenţiile."

Potrivit promisiunilor venite din partea Ministerului Sănăţii, începând de săptămâna viitoare, Spitalul de Urgenţă Constanţa ar urma să fie inclus în programul naţional de infarct, suma alocată fiind de 60.000 de lei, până la finele anului.

reporter: Oana Manoilă
operator: Mihai Ciobanu