Antrenamente electrizante. Militarii americani folosesc tehnici atipice

Data publicării:
DVIDS - Video - Non-Lethal Systems Training


Scene dure au fost filmate în timpul antrenametelor americanilor. În imagini se vede cum un tânăr este imobilizat de doi colegi, iar un al treilea descarcă electroşocuri spre el. În urma contactului, cade la pământ.

"Am făcut antrenamente, de la tactici ale formaţiilor de luptă, care merg la baza tacticilor ofensive ale puşcaşilor marini, până la tehnici de pluton. Ca parte a antrenamentelor am introdus tehnici cu arme neletale pentru a avea o altă opţiune şi pentru a putea răspunde bine în cazul unei, să dau un exemplu, crize la ambasadă sau pentru o evacuare.", a spus un militar american. 

Rezistenţa soldaţilor americani a fost testată şi în cazul unui atac cu spray care provoacă orbire temporară.

În ultima zi de antrenamente, soldaţii americani care au participat la acţiune au format un scut uman împotriva unui atac cu pietre, venit din partea unui potenţial inamic. Specialiştii spun că astfel de tehnici sunt folosite de în cazul unor lupte de stradă.

Marian Zidaru, analist militar: "De obicei intervin forţe ale ministerului de interne, din ţările respective, în astfel de situaţii de revoltă.  În orice caz este vorba de conflicte cu tentă mai mult social politică."

Alexandru Gorga, fost operator pe teatrele de război: "În general, elimină elementul surpriză şi efectiv, operatorul sau organul de ordine ştie la ce să se aştepte în momenul în care se confruntă cu un astfel de incident."

Cu toate acestea, experţii în autoapărare vin cu alternative pentru lupta de gherilă.

Cristian Tunschi, instructor Kapap Krav Maga: "Singurul sistem de luptă adecvat din punctul meu de vedere, se numeşte Krav Maga, un sistem israelian, conceput exact pentru luptele urbane, în care se pot învăţa tehnici cu mâinile goale, de autoapărare, tehnici de apărare în cazul unui atac de cuţit."

Şi militarii români au făcut astfel de antrenamente care implică arme neletale, alături de soldaţii americani şi bulgari, la finalul lunii ianuarie.

reporter: Paul Greavu
operator: Cristian Caciauna 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri