Sari la conținut

Artişti plătiţi ca muncitori necalificaţi. Salariile la Teatrul de Operă şi Balet din Constanţa sunt între 800 şi 1.400 de lei

Artiştii teatrului "Oleg Danovski" primesc salariul de bază, plus un spor de vechime care este cu până la 60 la sută mai mic decât salariul oricărui alt artist de la instituţiile de profil din ţară, susţine directorul instituţiei. Cel mai mic venit net îl ia un balerin - aproape cât salariul minim pe economie.

Mai bine plătiţi sunt coriştii şi prim-balerinii, care ajung să câştige maximum 1400 de lei net. De multe ori, muncesc benevol şi acceptă şi alte roluri decât ale lor. Este şi cazul Silviei Simionescu care este artist liric în cadrul corului însă a debutat în piesa de teatru Micuţa Dorothy.

A aflat cu o lună în urmă ca va avea rolul principal în acest spectacol şi de atunci munceşte zilnic şi pentru pregătirea ei.

Silvia Simionescu, artist: "Care este salariul tău ? 10 milioane de lei vechi, având mai multă vechime. Până la urmă şi noi avem facturi de plătit şi noi avem o viaţă de zi cu zi la fel ca toţi ceilalţi oameni."

Teatrul a fost la un pas să se închidă în 2010, iar salvarea lui a fost trecerea de la Consiliul Judeţean Constanţa la Ministerul Culturii. Atunci au fost daţi afară aproape 100 de angajaţi, care sunt acum colaboratori. În această situaţie este şi solistul Mihaela Ionescu care primeşte lunar 1200 de lei.

Mihaela Ionescu, solist: "Salariul este mic comparativ cu al celorlalţi solişti din ţară."

Artiştii din Constanţa au înaintat memorii Ministerului Culturii prin care cereau mai mulţi bani pentru salarii, însă fără niciun rezultat.

Daniela Vlădescu, directorul TNOB "Oleg Danovski": "Şi-au arătat dezaprobarea şi au început uşor uşor să ne acorde nişte bugete din ce în ce mai mici, mai grele de a le suporta."

Pe lângă plata salariilor, teatrul mai are nevoie de bani şi pentru producţii, lumini, sunet şi recuzită. Preţul unui bilet este între 10 şi 50 de lei, bani care nu asigură nici măcar salariile.

Spectator: "E puţin! E o muncă titanică în spatele acestui spectacol, bănuiesc că în spatele tuturor spectacolelor de genul acesta."

Chiar şi aşa, artiştii repetă 10 ore pe zi pentru premiera "O noapte la Veneția" ce va avea loc în luna mai.

reporter: Luiza Nicolae
operator: Cătălin Vârban