Au învăţat arta grădinăritului. Copiii cu autism au plantat diverse flori, legume şi verdeţuri

Data publicării:
autism gradinarit

Copiii au avut o mulţime de sarcini: să pună pămât în jardniere, să dea frunzele uscate la parte, ori să ude plantele. Supravegheaţi de psihologi, au plantat apoi flori şi verdeţuri.

Scopul a fost acela de a-i învăţa ce înseamnă să aibă responsabilităţi, să mănânce sănătoas şi să aibă grija de mediul înconjurător. În afară de asta, grădinăritul le dezvoltă copiilor şi alte calităţi.

Alina Simionov, psiholog terapeut: "Face foarte bine generalizarea, adică ce se produce în sala de terapie, în mod teoretic, practic, prin intermediul Grădinii terapeutice se pun în aplicare şi se conştientizează foarte bine de către copil".

Reprezentanţii Centrului de Autism spun că micuţii vor avea probleme odată ce se vor maturiza. Aceştia spun că societatea nu este pregătită să integreze astfel de persoane şi că nu există locuri de muncă pentru cei cu nevoi speciale. Terapeuţii consideră că este esenţial ca aceşti copii să deprindă şi experinţă practică, pe lângă cea teoretică.

Cristina Gemănaru, coordonator Centru de Autism: "De ce să nu îi învăţăm lucruri practice dincolo de ce învaţă în programele individuale de terapie, de ce să nu îi învăţăm aşa cum este mediul înconjurător şi poate descoperim noi valenţe sau aptitudini ale acestor copii speciali".

Această activitate aduce o mulţime de beneficii copiilor. Îi ajută să nu mai fie foarte agitaţi şi să treacă mai lent de la o activitate la alta.

Şedinţele terapeutice de grădinărit se vor desfăşura zilnic, timp de 15 minute, sub îndrumarea psihologilor din Cadrul Centrului de Autism. Părinţii copiilor cu probleme spun că sunt mai entuziasmaţi, mai atenţi şi mai fericiţi.

Munca celor mici nu se opreşte aici. De acum înainte, ei vor uda ce au sădit şi vor trebui să îngrijească verdeţurile pentru ca mai târziu să le poată mânca.

Cristina Gemănaru, coordonator Centru de Autism: "Vrem să vedem dacă prin această gradină terapeutică cu pământ organic unde totul este fără nici un fel de îngrăşământ chimic, dacă putem să mâncăm şi sănătos".

Centrul de Autism din Constanţa are în grijă peste 50 de copii cu nevoi speciale, unde fiecare are parte de terapie individuală.

Pe lângă această grădină, terapiile se fac şi prin sport, logopedie dar există şi tratamente cu ajutorul câinilor special pregătiţi sau chiar a delfinilor.

reporter: Loredana Vesparu
operator: Cătălin Vârban

editor web: Anca Medrea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri