Sari la conținut

Au terminat studiile, au început munca. Studenţii nigerieni din Constanţa muncesc în Mamaia

Jason este de aproape 2 ani în România, studiază electromecanica şi de aproape o lună lucrează în Mamaia la un complex hotelier: face poze şi filmări cu turiştii din staţiune.

Jason Ekechukwu, student nigerian: "Am mâncat sarmale şi au fost bune. Îmi place şi ciorba! Intenţionez să-mi dezvolt cariera oriunde mi se va părea confortabil. De asemenea, am în plan să călătoresc şi în alte ţări europene, ca să văd cum se percepe fotografia."

Rodica Usturoiu, manager complex hotelier: Este o onoare pentru noi să-l avem în echipă şi să sperăm că, poate anul viitor, probabil, vom primi mai mulţi studenţi nigerieni, pentru că aşa cum spuneam, au coloană vertebrală, o educaţie şi un spirit al muncii extrem de dezvoltat.

Nicolae Carapcea, angajat al complexului: Noi l-am adoptat foarte bine, suntem o echipă adevărată.

La alt hotel din Mamaia, trei tineri din Nigeria debarasează mesele de la restaurant. Astfel, fac rost de bani de buzunar dar, spun ei, pun şi deoparte pentru rudele aflate la 4000 de kilometri departare.

Nathan Healthy, student nigerian: Îmi propun să navighez, dar nimeni nu ştie viitorul, dar momentan totul e bine pentru mine.

Vivian Alosie, studentă nigeriană: Am decis să fac ceva diferit în această vară, muncind. Nu e aşa greu, e bine.

Amici Chemena, student nigerian: Vorbeşti cu prietenii tăi, cu familia? Da, sigur, vorbesc cu ei zilnic. Ei zic că nu e nicio problemă. Dacă îmi e bine, le este şi lor.

Viorica Malciu, directorul general al hotelului: Mult mai conştiincioşi decât parte din angajaţi.

La universitatea maritimă din Constanţa sunt peste 300 de studenţi din Nigeria, veniţi în România la studii printr-un program guvernamental al autorităţiilor din Abuja.

reporter: Paul Greavu
operator: Cătălin Vârban