Sari la conținut

Bairam Fericit! Musulmanii sărbătoresc Ramazanul, sfârşitul postului 

Ramazan Bairamul încheie o perioadă de 29 de zile, în care credincioşii musulmani au parcurs un ciclu spiritual profund: au ţinut post negru pe toată durata zilei, au mers la geamie şi s-au rugat. Este perioada în care profetului Mohamed i s-a relevat Coranul.

Iusuf Muurat, muftiul Cultului Musulman din România: Este o zi în care tre' să ne reamintim de cei care au fost printre noi şi nu mai sunt în zilele acestea, este o zi în care tre' să fim mai apropiaţi faţă de cei din jurul nostru, este o zi în care noi, musulmanii, trebuie să ne vizităm rudele, să ne vizităm apropiaţii şi să împărţim cu cei săraci bunurile pe care le avem.

Se spune că Ramazanul îi apropie pe membrii vechilor comunităţi de musulmani din Dobrogea - pe cei îndestulaţi de cei în nevoie, şi pe cei tineri de cei bătrâni.

După slujba religioasă, copiii merg, din casă în casă, cu urări de sărbătoare, iar gospodinele pregătesc bucate alese: prăjiturile minune şi delicioasele baclavale.

"Coca se face dintr-un ou, cinci linguri de ulei, cinci linguri de iaurt - numai cu iaurt; nu cu smântână, că se întăreşte - şi, după aceea, făină cât cuprinde. Le întindem - două foi se pune una peste alta - şi, după aceea, se fac patru baclavale din două foi. Şi se aşează în tavă, vedeţi cum. Nu se pune întregi. Se taie romburi şi nuci înauntru.", a spus o gospodină.

Trei zile vor petrece musulmanii de Ramazan.

reporter: Adrian Herţa
operator: Alexandru Brînzaru