Bate vânt de schimbare la Spitaul CFR. Din cauza subfinanţării, managerul a înregistrat datorii de peste cinci milioane de lei

Data publicării:
Spital-CF

Spitalul Port este îngropat în datorii: peste cinci milioane de lei şi, fără sprijinul Ministerului de resort nu se ştie cum va putea să iasă din această situaţie. Managerul unităţii sanitare susţine că este de acord să îi fie evaluată activitatea, mai ales că datoriile pe care le-a acumulat nu ţin de organizarea defectuoasă a activităţii, ci de o serie de factori externi.

Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "Problemele Spitalului Port au început în urmă cu nouă ani, atunci când au fost realizate mai multe servicii medicale decât cele semnate cu Casa de Asigurări de Sănătate. Difereţa dintre banii primiţi şi banii cheltuiţi nu a fost niciodată recuperată?".

Apoi, lista neajunsurilor a crescut exponenţial: finanţarea de la Casa de Asigurări a scăzut de la an la an, iar salariile au ajuns, astfel, că se stiueze la 80% din totalul veniturilor.

În plus, trecerea spitalului din subordinea Ministerului Transporturilor în cea a Ministerului Sănătăţii a dus la scăderea drastică a numărului de pacienţi, iar datoriile au crescut.

S-au adăugat penalităţi, dobânzi la penalităţi, iar managerul a realizat, la un moment dat, că nu mai are bani nici măcar să achite impozitele pe salarii.

Administraţia Financiară i-a dat posibilitatea să eşaloneze restanţele pe care le avea la Fisc, iar acest lucru a putut fi posibil doar prin sacrificiul angajaţilor.

Ce spune managerul

Dr. Dorel Oprea, manager Spitalul CF Port Constanţa: "Altfel, ne-ar fi blocat conturile. Cred că ţineşi minte, am avut împreună cu sindicatele şi colegii o înţelegere, reţinându-le 20% din salariu".

Banii angajaţilor au salvat spitalul iar, acum, urmează ca sumele donate să fie recuperate în 2014. Spitalul plăteşte acum către Fisc 80.000 de lei pe lună, dar mai are şi alte datorii.

Maria Franciu, director financiar-contabil, Spitalul CF Port Constanţa: "Datoriile către furnizori, cei 867 de mii de lei, reprezintă utilităţi în cea mai mare parte a lor, către energie termică, electricăa, pă, canal, către furnizorii de materiale sanitare, medicamente şi reactivi". 

Aşa s-a ajuns în situaţia în care actul medical să fie efectuat pe banii pacienţilor.

Conform Legii nr. 194 modificată în 2013, contractul managerilor încetează dacă, trei luni consecutive, spitalul respectiv înregistrează datorii.

Cu sabia lui Damocles deasupra capului stau cinci manageri din ţară, printre care şi cel al Spitalului CF Port Constanţa.

Dorel Oprea susţine că a informat în repetate rânduri Ministerul Sănătăţii asupra situaţiei şi a cauzelor care au dus la nouă ani de arierate, a primit vorbe de încurajare, dar niciun sprijin concret.

reporter: Oana Manoilă
operator: Cristian Caciauna

editor web: Anca Medrea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri