Sari la conținut

Bercea Mondial, audiat la Tribunalul Constanţa. Mircea Băsescu a fost şi el prezent în sala de judecată

Bercea Mondial a fost adus astăzi la Constanţa din Penitenciarul Colibaşi şi a fost primul care a dat declaraţii în faţa judecătorilor.

El le-a spus magistraţilor că banii pe care i-ar fi primit prin intermediul lui Marian Căpăţână ar fi urmat să fie folosiţi pentru influenţarea unor judecători de la Înlta Curte de Casaţie şi Justiţie, dar şi de la Tribunalul Craiova pentru a scăpa de pedeapsa cu închisoarea. Bercea Mondial a mai susţinut că fiul său a discutat cu Mircea Băsescu despre această posibilitate.

"În 20.02.2012 am fost arestat preventiv. A venit soţia mea la mine, în arest să-mi spună că Mircea Băsescu a cerut prin intermediul lui Marian Căpăţână bani să mă scape.(...)Am aflat că trebuiau influenţate persoane de la Înalta Curte şi de la Craiova, că a vorbit cu Livia Stanciu (preşedintele ÎCCJ - n.r.) că este cea mai mare din România", a spus în faţa judecătorilor de la Tribunalul Constanţa, Sandu Anghel.

Fiul său, Florin Anghel, susţine că l-a întrebat pe fratele fostului preşedinte cum se va proceda pentru eliberarea lui Bercea Mondial.

"A zis să mai aştept ca să ia legătura cu Traian Băsescu (...) A cerut un milion de euro, dar aveam acasă doar 250.000 de euro şi ne-a spus că îi vom da această sumă, după care până la un milion îi dăm altădată", a declarat Florin Anghel.

Nelu Taşcă, avocatul lui Mircea Băsescu: "Ei au făcut denunţul. Bercea Mondial nu a participat la faptă. Nu a participat la faptă dar are declaraţie la urmărirea penală şi era obligaţia instanţei să îl aducă în faţa instanţei în condiţii de contradiectate, să i se poată pune întrebări."

De asemenea, avocaţii spun că Florin Anghel a avut declaraţii contradictorii. Următorul termen a fost stabilit pentru data de 20 februarie.

reporter: Annabelle Borş, Anca Medrea
operator: Victor Niţă