Blocul-fantomă din Feteşti. Construcţia, cu bulină roşie, este înclinată la opt grade

Data publicării:
BLOCURI FETESTI

32 de familii din Feteşti au locuit, timp de peste 20 de ani, într-un bloc ce mai avea puţin şi se prăbuşea. Oamenii au înţeles că viaţa lor este în pericol şi au acceptat, în 2012, să se mute, cu chirie, în apartamente puse la dispoziţie de Primărie. Au mai rămas două familii care au refuzat să plece dar, săptămâna trecută, când li s-a prăbuşit tavanul, au fugit la rude. Unele dintre familiile evacuate au constatat cu surprindere că blocul în care au fost mutate stă să se afunde în pământ.

Aşa arată blocul F9 situat pe strada Călăraşi din municipiul Feteşti. A fost construit prin anii 70, pe un sol instabil, din leos, sensibil la umezeală. Calvarul locatarilor a început în 1998, când blocul a început să se încline. Primăria nu a găsit nicio soluţie pentru consolidarea terenului aşa că, în 2012, i-a evacuat pe locatari. Au mai ramas, pana luna trecuta, doua familii.

Florica Ioniţă, proprietar: "Am plecat cu chirie, la rude, ca să nu mai stăm acolo. Cădea blocul. Au început să cadă bucăţi de beton pe noi, pe copii. Cum aţi stat până acum acolo? Cu frica în sân....cu frica în sân. De frică să nu....conduceam copiii până la uşa blocului, din apartament, ca să iasă din bloc. Ne era frică. Cădea tencuiala pe copii."

La câteva zile a plecat şi familia Loloţ.

Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "Ultima familie, cea care a rezistat cel mai mult în blocul groazei a plecat, spăptămâna trecută. Acesta este sau, mai degrabă,a fost apartamentul familiei Loloţ. Deşi pare greu de crezut, în numai 7 zile, hoţii au devastat totul. Au reuşit să transforme această locuinţă într-o groapă de gunoi, un adevărat focar de infecţie."

Pentru aceste două familii, primarul nu are nicio soluţie, momentan. De trei ani, promite că va demola blocul, un pericol şi pentru cei din zonă. Promisiunea a fost reluată şi acum.

Gheorghe Catrinoiu, primarul oraşului Feteşti: "Noi nu am făcut decât să urmărim acest proces de degradare. Ne gândim să luăm măsuri. Anul viitorl poate îl demolăm şi să eliberăm zona de acest pericol care există de a se prăbuşi."

Proprietarii sau chiriaşii au fost mutaţi în blocurile Primăriei, pe unde s-a găsit loc. Nu toţi au fost norocoşi. Mioara Ciobanu a nimerit mai rău decât se putea: blocul în care stă acum se scufundă. Când plouă, scara se inundă iar canalizarea refulează. Uşile de la parter sunt zidite: protecţie împotriva apei.

Mioara Ciobanu, chiriaş: "Eu am urcat WC-ul mai sus ca să nu îmi dea apa în casă. în schimb, la vecinul din faţa intră apa înăuntru. Iese apa prin WC în casă."

Cele două scări ale blocului F6 încep să se desprindă, încet, una de alta iar în câţiva ani, parterul uneia dintre ele va fi înghiţit complet de pământ. Familia Dragomir se mută pentru că nu mai poate sta în acest condiţii. Primarul îi contrazice, însă pe oameni:

Gheorghe Catrinoiu, primar oraşul Feteşti: "Aici nu sunt în pericol. Noi urmărim şi acest fenomen al blocului F6. Sunt probleme legate de funcţionarea instalaţiilor dar i-am sprijinit. S-a refăcut canalizarea

Deşi primarul spune că blocul a fost consolidat cu doar câţiva ani în urmă, locatarii spun că aceste lucrări s-au făcut acum mai bine de 10 ani.

reporter: Oana Manoilă
operator: Alexandru Brînzaru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri