Sari la conținut

Bonavii de HIV/SIDA, fără medicamente. Aproape 900 de constănţeni îşi cer dreptul la viaţă

Alin are 25 de ani şi s-a îmbolnăvit în spital la vârsta de 6 luni. Este a două oară în acest an când întrerupe tratamentul.

Alin: "Dacă nu iau medicamentale fac din nou toxoplazmoză cerebrală. Adică ce se întâmplă mai exact cu tine? Mă ia cu amețeli și cad jos, fac epilepsie". 

Alin şi soţia sa au împreună un copil perfect sănătos. A fost posibil pentru că mama a fost monitorizată pe timpul sarcinii şi a urmat tratamentul indicat de medici. Numai că acum este privată de medicamentele vitale.

Ana: "Doctora de care aparţinem noi spune că nu are ce să ne facă mai mult decât  o perfuzie sau ce poate ea să ne ajute şi atât". 

Sorin Rugină, coordonatorul programului HIV/SIDA: "Medicaţia s-a terminat. De la 1 martie s-a sistat tratamentul pentru majoritatea pacienţilor pentru că lipseau unul sau două, sau toate medicamentele din schemă". 

Irina Dumitru, medic primar Spitalul de Boli Infecţioase: "În prezent avem în evidență 17 gravide care sunt pe punctul de a întrerupe terapia retrovirală.  Este vorba despre malpraxis până la urmă". 

În situația celor doi soți sunt alte câteva sute de pacienți.

Bolnav infectat cu HIV: "Noi avem nevoie de medicamntele astea pentru a trăi, a supravieţui. Dacă nu luăm medicamentele organismul cedează şi apar probleme, practic se ajunge la moarte".

"Da, si eu am întrerupt tratamentul, dacă nu-l iau mor, mor cu sigurnaţă sunt pe o schemă de tratament complicată", a spus alt pacient. 

Constănțenii spun că privarea de tratament îi face să îşi piardă cumpătul şi chiar să devină violenţi.

Bolnav SIDA: "Ne-a dat un răspuns ieri: eu nu intru la pușcărie pentru pacienții dvs. Eu dacă mă aduce într-o situație disperată pot s-o strâng de gât și pot să intru la pușcărie că depinde viața mea de ea, poate se sfârșește într-o lună - două și nu mai am nimic de pierdut". 

Constantin Dina, director DSP Constanța: "Eu cred că în 24 de ore se poate rezolva această problemă nu poate să dureze mai mult". 

Bolnavii de HIV/SIDA spun că nu se lasă şi vor continua lupta lor pentru supravieţuire.

reporter: Marieta Iorga
operator: Alexandru Bânzaru

editor web: Anca Medrea