Cadastrare gratuită pentru constănţeni. Toate localităţile, mai puțin orașele, intră în cadastrarea generală

Data publicării:
cadastru casa

sursa foto: google.com

Din acest an, fiecare teren, casă, ori bloc din mediul rural va avea cadastrul făcut de stat. Guvernul a obţinut fonduri europene în acest scop şi le va aloca fiecărui judeţ în parte.

Specialiştii văd cadastrarea ca pe o necesitate, dar susţin că este un proces de durată care cel mai probabil se va întinde pe câițiva ani.

Viorel Aostăcioae, inginer şef OCPI Constanta: "Extravilanul reprezintă pentru tara noastra, dar si ptr jud Constanta, o problema. Este vorba despre proprietati in general cu suprafete destul mari raportate la intravilan, neingradite, care genereaza conflicte foarte mari între oameni. 00:00:49:04

În judeţul Constanta dintre cele 70 de localitati vor fi excluse orasele si municiipiile şi apoi in funcţie de situaţia financiară a fiecarei comune se vor aloca fonduri.

Arendașii susțin că și ei se confruntă de obicei cu diverse probleme pe motiv că planurile parcelare existente sunt foarte vechi şi făcute cu mijloce rudimentare: hârtie și compas.

Maria Pop, arendaș în Cumpăna:  "Cadastrarea generală este foarte importantă pentru determinarea solelor respective. Li se dă un număr, li se dă o parcelă, se stabilesc vecinii solelor repective". 

Nu numai specialiștii așteaptă cu sufletul la gură parcelarea terenurilor din extravilan ci și propretarii de terenuri.

Specialiștii Oficiului Județean de Cadstru și Publicitate Imobiliară din Constanța spun că există trei programe de cadastrare gratuită. Unul dintre proiecte este dedicat terenurilor extravilane, în care sunt incluse aproape 60 de localităţi.

Dintr-altul fac parte patru comune. Ultimul program este unul pilot, în care au fost incluse la momentul respectiv localităţile Techirghiol, Saligny, Eforie, Tuzla şi Costineşti.

reporter: Marieta Iorga
operator: Alexandru Brânzaru

editor web: Anca Medrea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri