Cai pur sânge, la preţ de câini de rasă. Un animal pursânge costă între 900 şi 3.000 de euro

Data publicării:
HERGHELIE

Ea este Negiavi, o iapă în vârstă de nouă ani, scoasă la vânzare de Herghelia Mangalia. Strămoşul ei a fost adus aici în anul 1936, de la herghelia Pompadour, din Franţa.

Antal Istvan, director Herghelia Mangalia: "Preţul...trebuie să vedem lista, dar undeva între 4 şi 5000 de lei. Deci, preţ modic, de căţel de rasă. Se apropie sărbătorile, e un cadou frumos, un pur sânge arab. Dacă cieva are un balcon mai mare, îl poate lua."

În timp ce, în Occident, preţul de pornire al unui astfel de exemplar este stabilit la 8-9000 de euro şi poate ajunge la un milion de euro, în ţară, Herghelia îl vinde cu 900 de euro şi poate ajunge la cel mult 3.000 de euro.

Şi asta în condiţiile în care nu există nicio diferenţă între caiii pur sânge arab născuţi şi crescuţi la noi şi cei de peste graniţă.

Antal Istvan, director Herghelia Mangalia: "La noi în ţară, piaţa nu este încă formată. Nu este cerere pentru cai de rasă. Apreciem că sunt în jur de 700.000 de cai în ţară, ceva peste 1% sint cai de rasă."

Anul acesta, Herghelia Mangalia a vândut 60 de cai. Alţi 50 au rămas fără stăpâni după ce, la două licitaţii nu s-a arătat nimeni interesat de ei. Aceştia pot fi vânduţi oricând, de la Herghelia Mangalia. Caii scoşi la mezat sunt aleşi în urma unor teste de anduranţă, inteligenţă şi dresaj.

Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "În acest sector rămân iepele până la vârsta de 3 ani. Urmează, apoi, o perioadă de dresaj, de până la 6 luni şi un examen în urma căruia se decide câte rămân aici, în Hergheşie şi câte pleacă spre vânzare."

Îngrijirea unui pur sânge arab poate ajunge la 500 de lei pe lună. Sunt cai destul de pretenţioşi care au nevoie de un program strict de hrană. Ioan Mirică a venit la herghelie în urmă cu 33 de ani. A ajuns aici în concediu şi nu a mai plecat.

Ioan Mirică, şef de sector la Herghelia Mangalia: "Eu sunt născut la munte, nu sunt dobrogean. Sunt născut la munte şi, la mine, toată viaţa am avut cai. Numai cu caii s-a mucit. Nu mi-a fost greu să mă adaptez."

Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "El este El Iman. Are 10 ani. Este născut şi crescut şi aici. Este cel mai docil cal de la herghelie, aşa că lucrază foarte bine cu cei mici, iar directorul de aici nici măcar nu se gândeşte să.l vândă vreodată."

Herghelia de la Mangalia este cea mai mare din sud-estul Europei. Are peste 450 de cai pur sânge arab, cea mai veche rasă din lume.

reporter: Oana Manoilă
operator: Cristian Caciauna

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri