Sari la conținut

Campion mondial la 11 ani. 400 de pasionaţi de şah participă la un concurs la malul mării

Mihnea Ionuţ Ognean a devenit campion mondial la sportul minţii în 2012, pe când avea doar 7 ani. A câştigat atunci medalia la aur la Campionatul Mondial de Şah desfăşurat în Cracovia. Acum, la 11 ani, tânărul din Reghin se poate lăuda cu peste 50 de medalii, cupe şi premii luate la campionatele mondiale şi naţionale.

Mihnea Ionuţ Ognean, campion mondial la şah: În Grecia am luat locul 2 mondial, tot şcolar. Am fost in 2013 dublu campion european şi de mai multe ori campion naţional.

Pasiunea pentru tabla cu 64 de pătrăţele o are de la 5 ani. Cel care l-a iniţiat în tainele acestui sport este bunicul lui. De atunci, Mihnea se antrenează zilnic, dar perfomanţa cere sacrificii.

Mihnea Ionuţ Ognean, campion mondial la şah: -Acum mai nou joc şi la seniori când sunt meciuri cât mai tari, iar la copii, unii joacă mai bine, unii mai prost. -Câţi ani are cel mai mare adversar cu care ai jucat? -Cred că 90 de ani.

Un alt as al şahului este din Chişinău şi de mai mulţi ani se află în top 100 al campionilor mondiali. Cea mai bună performanţă a sa este locul 56 în lume.

Viorel Iordăchescu, campion mondial la şah: Să fii un şahist bun trebuie să ai toate calităţile unui sportiv. O stare fizică foarte bună, condiţie fizică, de asemenea, trebuie să lucrezi foarte mult asupra teoriei deschiderilor, finalurilor, concentrarea e foarte importantă, probabil un element cel mai important în timpul partidei să poţi să rezişti 5-6-7 ore.

Festivalul a ajuns la a 19-a ediţie şi a strâns peste 400 de participanţi de toate vârstele, din ţară şi din străinătate.

Mariana Ioniţă, organizator: Suntem din 6 ţări sosiţi, din Statele Unite chiar, din Croaţia, din Ungaria, din Bulgaria, Republica Moldova.

"-Ce este cel mai greu la un joc de şah? -Păi trebuie să stai mult să te gândeşti şi să calculezi fiecare mutare, să găseşti cea mai bună mutare, să iei deciziile corecte.", a spus un participant.

Câştigătorii vor fi recompensaţi cu premii, cupe, diplome şi medalii, luate din banii strânşi din taxa de participare a concurenţilor şi de la sponsori.

reporter: Luiza Nicolae
operator: Cristian Caciauna

Pe aceeași temă