Sari la conținut

Caracatiţa abonată la contracte cu statul

Un păienjeniş de offshore-uri şi firme româneşti a făcut paravan în jurul companiei Shapir Structures.

Societatea a apărut în România acum 14 ani, când acţionarul cipriot şi-a extins afacerile în ţara noastră. De-a lungul anilor firma-mamă şi-a schimbat numele şi a înfiinţat mai multe companii.

Toate au un punct comun: omul de afaceri Avraham Morgenstern, administratorul Shapir Structures, cel care a fost reţinut în acelaşi timp cu Radu Mazăre.

Toate aceste firme sunt înghesuite la două adrese: un apartament de pe bulevardul Magheru şi o clădire de birouri de pe strada dr. Iacob Felix. Adresele declarate în acte nu mai sunt însă valabile.


La Constanţa, firma cu adresa necunoscută în Bucureşti a obţinut contracte de aproape 50 milioane de euro. Shapir Structures a participat la patru licitaţii.

În trei cazuri, a fost singurul competitor. Firma are şi acum un contract pentru întreţinerea străzilor pe care tot ei le-au modernizat pe bani mulţi. Au obţinut fonduri de la stat şi pentru trasarea marcajelor rutiere şi renovarea şcolilor.

Contractul cel mai controversat este cel în care Radu Mazăre a fost reţinut: construirea locuinţelor pentru săraci. Firma cipriotă a fost singurul participant la o licitaţie în valoare de peste 10 milioane de euro, pentru construirea locuinţelor sociale.

Primarul Radu Mazăre ar fi primit aproape 200 de mii de euro mită pentru a-i da contractul companiei. Omul de afaceri Avraham Morgenstern a dat explicaţii procurorilor despre acest moment.

Firma cipriotă a avut două contracte mari şi cu Compania Naţională de Drumuri şi Autostrăzi.  A primit şi de la Consiliul Judeţean Sălaj peste 12 milioane de euro pentru repaţiile făcute pe două şosele .

Conform raportărilor făcute la Ministerul de Finanţe, Shapir Structures scoatea profit mare cu angajaţi puţini.

Cu 82 de salariaţi, în 2009 a câştigat 38 de milioane de euro doar dintr-un contract cu Primăria Constanţei. Firma a declarat însă doar o treime din venituri. Restul a intrat direct în conturile patronilor, care nu au mai plătit taxe statului.

Shapir, abonată la contracte cu statul

Patru contracte cu firme subordonate Primăriei Constanţa
La trei licitaţii din patru, Shapir a fost singura firmă participantă.

Valoarea contractului: 38.000.000 de euro
Venituri declarate: 11.000.000 de euro

sursa: elicitatie.ro