Sari la conținut
News Alert

Cărţi vechi şi rare, în pericol. De zece ani, plouă în Biblioteca Judeţeană Constanţa

Angajaţii Bibliotecii Judeţene spun că în clădire plouă exact ca afară. Apa intră pe la geamuri, chiar şi prin pereţi, acolo unde sunt fisuri.

Colecţiile vechi, cărţile rare, manuscrisele şi alte lucrări importante nu pot fi mutate din cauza lipsei de spaţiu dar şi din cauza faptului că apa s-a infiltrat aproape în toate încăperile. Angajaţii au încercat să le protejeze cât de cât şi au pus deasupra lor folii de plastic.

Carmen Buştiuc, şef Birou Săli de Lectură: "Avem publicaţii foarte vechi, de la 1800, avem monitoare oficiale şi ele se degradează în timp din cauza umidităţii. În plus, le protejăm aşa cum vedeţi şi dvs, deşi arată destul de urât, cu ligheane, căldări şi tot felul de recipiente în care colectăm apa."

Peste tot pereţii sunt plini de mucegai iar în încăperi se simte un miros înţepător. Atât cei 5.000 de cititori fideli ai bibliotecii, dar mai ales cei care lucrează aici sunt expuşi risclui de a se îmbolnăvi.

Pericolul este cu atât mai mare cu cât apa se infiltrează numai în jurul surselor de electricitate. Există, aşadar, pericolul izbucnirii unui incendiu.

Marius Ţurcanu, administratorul Bibliotecii Judeţene: "Suntem certaţi, câteodată, de cei de la Situaţii de Urgenţă pentru că avem infiltraţii de apă au ajuns inclusiv la etajul I. Întotdeauna ne scriu un proces verbal de control cu ce avem de făcut dar....tot propunem."

Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "Toate probleme încep de aici, de pe acoperişul Bibliotecii Judeţene. În urmă cu 10 ani, a fost contractată o firmă care trebuie să izoleze întegul spaţiu. Din cauza banilor insuficienţi, lucrările s-au oprit. Nu s-a reuşit decât întinderea unui carton pe o suprafaţă de 35 mp, din totalul de...700!"

Cornelia Pariza, directorul Bibliotecii Judeţene: "Conducerea Bibliotecii Judeţene Constanţa va solicita, în scris, CJC, ce deţine clădirea în patrimoniu, efectuarea lucrărilor de reparaţie a hidorizolaţiei."

Gabriel Diceanu, purtător de cuvânt Consiliul Judeţean: "În proxima şedinţă de Consiliu Judeţean, se va aloca o sumă către bibliotecă. Nu s-a stabilit încă o sumă. Probabil, zilele următoare, în urma cererii celor de la Bibliotecă, se va face o evaluare."

În urmă cu doi ani, Consiliul Judeţean Constanţa a alocat suma de 700.000 de lei pentru refacerea hidroizolaţiei, însă banii s-au dovedit a fi insuficienţi.

reporter: Oana Manoilă
operator: Cătălin Vârban

editor web: Anca Medrea

Pe aceeași temă