Catedrala este restaurată de cei mai buni specialişti

Data publicării:
restaurare 20catedrala 20211212-39981

O echipă de patru specialişti restauratori din ţară a venit la Constanţa pentru a readuce la lumină picturile afumate de lumânări ale Catedralei Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Specialiştii în restaurarea şi conservarea obiectelor de patrimoniu lucrează la refacerea picturilor originale din sfântul Altar. Acestea au fost realizate în 1971, după ce, în 1941, sanctuarul a fost aproape distrus într-un bombardament.

Pictura arată foarte bine. Incredibil de bine. Noi am mai restaurat, am mai participat la restaurarea unei biserici din Bucureşti, pictată de acelaşi pictor, Niţă Popescu, şi acolo problemele erau mult mai grave. Era o lucrare mai veche, de început, a dumnealui. Aceasta este o lucrare de maturitate şi se vede, se va vedea la urmă, după curăţare, după restaurare." declarăDaniel Tănase, restaurator

Lucrarea este una migăloasă pentru care specialiştii estimează că vor munci trei luni. Apoi vor continua cu restul picturilor din catedrală.

"Valoarea estimată a lucrărilor pentru reabilitarea picturii din interior este undeva la 700.000 de lei. Desigur, valoarea poate să se modifice pe măsură ce lucrările se execută." declarăCătălin Gavrilaş, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului

Înainte de a restaura picturile din interiorul lăcaşului de cult, trebuie să se consolideze clădirea, care, pe pereţii exteriori au fisuri adânci pe toată lungimea. Iar acestea nu sunt singurele probleme.

Catedrala Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel a fost construită între anii 1883 -1885 şi a fost prima biserică ortodoxă românească din oraşul Constanţa, de după războiul de Independenţă. Lăcaşul de cult a fost ridicat după planurile renumitului arhitect Ion Mincu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri