Sari la conținut

Cel mai scump weekend pe litoral. Preţurile au crescut cu aproape 25 la sută faţă de luna trecută

Vreme capricioasă, aşadar, în cel mai aglomerat weekend din această vară de pe litoral. Din Mamaia şi până în sudul litoralului, staţiunile au fost ocupate în procent de aproape sută la sută. Turiştii au cheltuit sume foarte mari: 42 de milioane de euro au lăsat la mare, potrivit unui studiu publicat de un ziar central, pe baza datelor puse la dispoziţie de ANAT şi Federaţia patronatelor din Turism.

Bronzul de după amiază a fost stricat de ploaia care a început pe la ora 4. Turiştii au avut însă arme: umbrela de plajă, salteaua sau prosopul. Tinerii au abandonat însă doar nisipul, nu şi ideea de distracţie.

Ar fi fost şi păcat, dacă tot au plătit mai mult la cazare. De luna trecută şi până acum, hotelierii au mărit preţurile în două rânduri, şi acum o cameră costă cu 25 la sută mai mult decât în iulie.

Un hotel de două stele din Mamaia închiria camera cu 240 de lei pe noapte, iar acum a adăugat, în medie, 40 de lei. Cum cresc pretenţiile hotelului, se măreşte şi preţul.

Ioana Bradea, coordonator de vânzări: "În această perioadă o cameră dublă ajunge până la 245 de euro cu demipensiune, mic dejun şi prânz acces la piscină exterioară şi plajă privată. Aceste tarife se vor menţine până pe 18.08 când intrăm într-o altă etapă tarifară."

Diferenţele sunt mari şi în sudul litoralului: hotelurile de trei stele din Eforie au marit tarifele în medie cu 50 de lei. Şi boema staţiune Vama Veche se conformează. O camera la un hotel de trei stele costa acum 215 lei.

Administratorii plajelor considera probabil şezlongurile tot un fel de cazare, de vreme ce la Mamaia cer 35 de lei pentru închirierea acestuia. Cine vrea decenţă, trebuie să se mute mai la sud, unde preţurile ajung la 15 lei.

Preţurile vor mai scădea de săptămâna viitoare. O serie de cinci nopţi costă, în medie, 1.200 de lei la Mamaia şi 400 de lei la Eforie Nord.

reporter: A. Bors
operator: Alexandru Brânzaru

MAMAIA

Hotel de 2 stele - camera dubla
Iulie - 240 de lei
August - 280 de lei

Hotel de 3 stele - camera dubla
Iulie - 280 de lei
August - 350 de lei

Hotel de 4 stele - camera dubla
Iulie - 550 de lei
August - 590 de lei


EFORIE

Hotel de 2 stele - camera dubla
Iulie - 130 de lei
August - 140 de lei

Hotel de 3 stele - camera dubla
Iulie - 210 lei
August - 260 de lei

VAMA VECHE

Hotel de 2 stele - camera dubla
Iulie - 144 de lei
August - 188 de lei

Hotel de 3 stele - camera dubla
Iulie - 160 de lei
August - 215 lei

Hotel de 4 stele - camera dubla
Iulie - 340 de lei
August - 400 de lei>