Sari la conținut

Centru pentru copii bolnavi de cancer. Un singur medic, asistenţi şi mai mulţi voluntari îi îngrijesc pe micuţi


La Centrul Focus, sunt trataţi copiii cu boli oncologice, cu boli hematologice maligne şi nonmaligne şi cu afecţiuni reumatismale. Celor mici li se recoltează analize, li se face chimioterapie şi li se administrează sânge sau alte substanţe perfuzabile. Deocamdată, ei sunt în grija unui singur medic specialist.

Adriana Apostol, medic specialist oncolog Centrul Medical de zi pentru Copii "Focus": "Aici, este o muncă foarte grea. Daţi-vă seama că este vorba de 300 de copii cronici, 300 de copii care pot apărea cu bilete de trimitere de la medicul de familie sau în urgenţă oricând. Este loc de doi doctori în mod sigur."

Centrul Medical de zi pentru Copii "Focus" a fost organizat, anul trecut, separat de secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean, cu fonduri strânse de voluntarii unei asociaţii.

Alina Vasea, preşedintele Asociaţiei "Dăruieşte Aripi": "Nu există un alt centru dedicat în special copiilor cu boli oncohematologice, cu spaţiu de joacă. Are cabinet de psiholog, cu camere de tratament, cu saloane, cu camere de consultaţii."

Adelina Toncean, voluntar Asociaţia "Dăruieşte Aripi": "Ce am găsit aici, ataşamentul pe care oamenii de aici îl au faţă de copii, care, oricum, sunt atât de încercaţi m-a făcut să vreau să mă alătur şi să fac tot ce îmi stă în putere pentru ca lucrurile să meargă mai departe".

Următorul proiect al Asociaţiei "Dăruieşte Aripi" va viza modernizarea secţiei de terapie nou-născuţi a Spitalului Judeţean.

reporter: Adrian Herţa
operator: Alexandru Brînzaru