Cetatea Tomis a fost reclădită

Data publicării:
tomis 203d-35607

Turul virtual care reconstituie Tomisul antic nu a fost expus în şcoli sau în muzee, ci a luat calea istoriei la fel ca ruinele cetăţii pe care o reproduce. Deşi Tomisul tridimensional a fost finalizat de profesorul Mircea Popovici şi studenţii lui în urmă cu trei ani, iar pentru realizarea lui s-au cheltuit peste un milion de lei, nimeni nu s-a bucurat până acum de replica virtuală a vechii cetăţi.

"Cetatea în momentul de faţă este ......pe undeva pe la 70 la sută. Pentru că avem edificiiile, avem populaţie", ne-a declarat Mircea Popovici, profesorul coordonator al proiectului.

Iar proiectul studenţilor poate fi continuat. Dacă ar exista bani, turul virtual ar putea devenii mai precis şi mai multe părţi din vechea cetate Tomis ar putea fi reconstruite în 3D.

Cele mai importante cetăţi din Occident au fost deja reconstruite prin filme tridimensionale, fiind cunoscut faptul că străinii sunt mari consumatori de istorie antică şi astfel de materiale de promovare. Înainte de a descoperii ruinele edificiilor antice turiştii vor să înţeleagă ce văd. Unele monumente pot fi reconstruite şi restaurate fizic, altelel sunt imposibil de refăcut şi altele au nevoie doar de promovare. Singura şansă de a le revedea complete ori pentru a le cunoşte aşa cum au fost este reconstrucţiia 3D.

Oricât de puţin ai săpa în pământul Dobrogei, găseşti ceva: o cetate, o statuie, obiecte şi artefacte vechi de mii de ani. Efortul arheologilor este zadarnic însă dacă descoperirile lor rămân nepromovate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri