Clădire de patrimoiu lăsată în paragină. Şcoala veche din Hârşova stă să cadă 

Data publicării:
SCOALA HARSOVA

A fost unica măsură luată de autorităţi, după ce oamenii străzii au furat ce au apucat din interiorul vechii şcoli: ferestre, fier, aparatura din atelierul de lucru. Ridicată în 1904, cu salve de tun şi cu miniştri prezenţi la inaugurare, precum Anghel Saligny şi Spiru Haret, clădirea este acum într-un stadiu avansat de degradare.

Aurel Neculcea a fost unul dintre cei care au învăţat în clădirea de patrimoniu.

Aurel Neculcea, fost elev al şcolii: "Era îngrijită, arată bine, sunt săli foarte mari, foarte înalte. Ne mai jucam în această zonă şi ştiam că este un edificiu şi că de cine a fost construită, chiar în faţa şcolii era un parc şi era statuia profesorului Cotovu."

Localnicii îşi aduc aminte cu nostalgie de şcoala în care, de altfel, mulţi dintre ei au deprins ABC-ul.

"După Revoluţie a încercat Ministerul Justiţiei să cumpere să facă Tribunal sau Procuratură, s-a hotărât că e investiţia mare pentru aşa ceva şi a rămas a nimănui", a declarat un bătrân din localitate.

"Atunci când eram elev am făcut practica acolo, erau ateliere pentru prelucrare. Îmi pare rău că a ajuns în halul acesta", a spus un alt localnic.

Şcoala veche a fost bombardată în prima conflagraţie mondială şI în mare parte a fost distrusă. După război a fost reabilitată, iar la recepţie a venit însuşi regele Carol I, în 1926.

Din anii 80, până când a fost abandonată, elevii de la liceul tehnologic îşi făceau practica în atelierele amenjate la parterul şcolii.

Paul Greavu, reporter Digi24 Constanţa: "Şcoala nu avea multe clase, patru de fete, respectiv patru de băieţi, cu toate acestea, clădirea mai adăpostea şi o bibliotecă cu peste 5.000 de volume, dar şi primul muzeu regional al Dobrogei."

Singura soluţie de restaurare stă în fondurile europene.

Tudor Nădrag, primarul oraşului Hârşova: "Încercăm să depunem un proiect în valoare de 6 milioane de euro, aproximativ 3 milioane de euro pentru localitatea noastră".

Carmen Cheran, arhitectul primăriei Hârşova: "În primul rând ar trebui să se lucreze la fundaţie, să se consilideze fundaţiile, să se consolideze zidăria, să se facă tâmplăria, planşeurile să se facă din beton armat, acoperişul şi dotările necesare pentru a avea o funcţionalitate."

Situaţia şcolii vechi din Hârşova va rămâne incertă până când se vor aproba fondurile necesare. Până în prezent, autorităţiile locale susţin că au cerut sprijin Ministerului Educaţiei, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Ministerului Culturii. Nu au primit, însă, niciun răspuns.

reporter: Paul Greavu
operator: Alexandru Brînzaru 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri