Clădiri istorice în paragină. Proprietarii şi statul nu au bani pentru refacerea lor

Data publicării:
cladiri istorice in paragina

Laura Tudosie, arhitect Direcţia Judeţeană de Cultură Constanţa: "Peninsula trebuie sa fie declarată zona de intervenţie prioritară în privinţa restaurăriii clădrilor şi refacerii faţedelor. de ce? pentru că este o zonă istorică, turistică, şi avem tot intereseul să arate bine."

Una dintre clădirile din zona Peninsulară care a ajuns într-o stare avansată de degradare este o casă boierească. O clădire de valoare naţională, construită în 1906 in stil eclectic, academic, de inspiraţie franceză, cu mansardă franţuzească. Imobilul a fost revendicat în urmă cu doi ani, iar în ultiumii 10 ani a fost închiriat sau ocupat abuziv.

Ştefan Taran, inspectorul şef al Protecţiei Civile Constanţa: "Multe dintre ele sunt retrocedate iar noii proprietari nu au luat mici o masura de a consolida clădirile, iar unele dintre ele sunt părăsite şi arată jalnic.".

Autoritățile orașului spun că au pârghii legale pentru a-i constrânge pe proprietari să îi renoveze cădirile, dar se aplică greu.

Radu Mazăre, primar Constanţa: "Este mult mai bine să vina dinspre partea economică să vina sa le cupere clădirea decât să vin eu cu amenzi şi sa-i chinui."

Arhitecții susțin că soluţii nu există, sau sunt prea puţine, mai ales că ajutoarele finanaciare de la stat pentru refacerea fațadelor sau pentru consolidarea clădirilor sunt foarte greu de obținut.

reporter: Marieta Iorga
operator: Cristi Caciauna

editor web: Anca Medrea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri