Colind aromân, unic în Constanţa. Botezul Mântuitorului, vestit de colindători mascaţi

Data publicării:
julamina

Dimineaţa, înainte de răsăritul soarelui tinerii se costumează ca să nu fie recunoscuţi, iar apoi colindă casele aromânilor fârşiroţi.

Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "Tinerii pornesc cu colindul la 5 dimineaţa şi totul se încheie pe la 7-8 seara. În tot acest timp, ei nu au voie să-şi dea jos măştile de pe faţă". 

Tradiţia spune că tânărul mascat în hoţ, în complicitate cu celelalte personaje negative, trebuie să fure măcar o pasăre din ograda celor care le deschis poarta, iar apoi hoţul îşi continuă colindul cu găina ascunsă într-un sac.

Mireasa, mirele, moaşa satului, hoţul şi celelalte personaje cărora le dau viaţă colindătorii au misiunea de a alunga răul din casele oamenilor.

Convinşi că dansul alături de colindătorii mascaţi se va aduce bucurii şi belşug, la îndemnul părinţilor în hora măştilor s-au prins şi copiii.

După ce au terminat de colindat, tinerii au fost răsplătiţi de gazde cu plăcintă cu praz sau vin.

George Dima, preot slujitor, biserica Sf. Gheorghe, Palazu Mare: "Aşa cum şi alţii au fost gazde bune pentru mine când am colindat, şi noi trebuie să fim gazde bune pentru că este un obicei care se desfăşoară într-o singură zi pe an., nu în mai multe zile cum este în alte locuri".

reporter: Oana Manoilă

operator: Alexandru Brînzaru

editor web: Anca Medrea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri