Sari la conținut

Concurs naţional de urgenţă, la Constanţa. Zeci de echipaje din ţară aplică tehnici noi de salvare

Echipa din Timiş a salvat viaţa unui turist care s-a aventurat prea mult în mare şi a fost la un pas să se înece.

Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "Accident deosebit de grav petrecut în staţiunea Mamaia: un motociclist a întors pe linia continuă şi a fost izbit în plin de o maşină. Starea motociclistului este foarte gravă. Medicii încearcă acum să îi salveze viaţa."

Acesta a fost scenariul pentru medicii şi asistenţii Serviciului Judeţean de Ambulanţă Suceava.

La concursul aflat la a cincea ediţie, participă 25 de echipaje operative tip B2 - cu medic şi ambulanţier şi C2 - cu medic, asistent şi ambulanţier care vor simula cazuri reale şi le vor rezolva folosind cele mai avansate protocoale medicale.

Dr. Vasile Popescu, director SAJ Constanţa: "Se punctează, în primul rând, modul de abordare a cazului, manevrele, corectitudinea efectuării lor."

Dr. Claudia Tatarici, medic primar SAJ Constanţa:  "Sunt emoţii, ca la orice concurs. Echipajele au evoluat bine, încearcă să se descurce."

În premieră, a fost prezentat şi un scaun special pentru transportul pacienţilor pe scări.

Scaunul este la mare căutare în Statele Unite ale Americii unde a fost achiziţionat de majoritatea echipelor de intervenţie dar şi de persoane cu handicap. 

Preţul unui astfel de dispozitiv este de aproximativ 1.000 de euro.

Adrian Rusu, director de vânzări din Cluj: "Este perfect safe. Pacientul nu poate fi scăpat la vale pentru că sistemul de şenile se autofrânează."

Echipajele din Constanţa au organizat şi o expoziţie în care sunt prezentate mijloacele de intervenţie.

reporter: Oana Manoilă
operator: Alexandru Şerbănescu 

editor web: Anca Medrea