Constanţa a schimbat legea abandonului. Primul şi cingurul centru pentru consiliere, deschis la SCJU

Data publicării:
bebe abandonat

Totul a fost posibil prin semnarea unui protocol între conducerea Spitalului de Urgenţă şi autorităţile locale: Direcţia pentru Protecţia Copilului, Poliţia, Primăria şi Serviciul Judeţean de Evidenţă a Populaţiei.

Centrul va fi deschis non stop şi va fi deservit de cinci asistenţi sociali ai DGASPC Constanţa - câte unul pe tură.

Simona Simionescu, şef Serviciu Intervenţii DGASPC Constanţa: "Discutăm cu mama, este consiliată ca să vedem ce se întâmplă cu viitorul acestui copil pentru că nu neapărat trebuie să instituim o măsură de protecţie socială, ci poate se reintegrează copilul dar are nevoie de ajutor această mamă."

De asemenea, mamele cu risc de abandon vor fi fotografiate pentru ca identificarea lor să fie mai uşoară în cazul în care acestea fug din spital.

Dr. Dan Căpăţână, manager SCJU Constanţa: "A devenit o obligaţie, prin care asistentul social trebuie să urmărească treaba asta şi să informeze gravida sau mama cu privire la faptul că nu poate părăsi unitatea sanitară fără bilet d eînvoire semnat de medicul curant al copilului şi, după caz, de medicul curant al mamei, sau fără bilet de externare."

În cazul în care mama fuge din spital, copilul este considerat imediat abandonat. Legea a fost modIficată, astfel încât se reduce mult periada în care Portecţia Copilului trebuie să intervină în cazul unui copil părăsit în spital.

Gheorghe Dinică, director DGASPC Constanţa: "Se caută familia cu ajutorul Serviciului de Evidenţă a Populaţiei. Dacă familia nu poate fi identificată, atunci se întocmeşte un proces verbal de copil părăsit în secţie iar, în 48 de ore, Direcţia are obligaţia de a întocmi o măsură de protecţie specială."

Aceşti copii, cu vârste de până la 3 ani, trebuie să fie îngrijiţi de un asistent maternal, pentru că legea interzice instituţionalizarea lor.

Cel mai mare vid legislativ se referă la copiii fără identitate. La ora actuală, 15 copii cu vârste până la 3 ani nu au certificate de naştere, iar crearea actelor pentru ei poate dura ani în şir. La nivelul judeţului Constanţa peste 2.100 de copii sunt abandinaţi de părinţi.

reporter: Oana Manoilă
operator: Cătălin Vârban

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri