Constanţa ar putea deveni Port Cultural European. Oraşul nostru este în competiţie cu Istanbul, Odesa, Varna, Salonic

Data publicării:
SARPELE GLYCON

 

Şarpele-zeu Glycon este cel mai popular exponat al Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa şi cel mai apreciat de turiştii străini.

Sculptura realizată în a doua jumătate a secolului al II-ea, după Hristos este una dintre piesele pe care România o va promova în cursa pentru obţinerea titlul de Port Cultural European. Această idee a apărut în urma unor întrevederi între oamenii de cultură din mai multe ţări ale regiunii.

Constantin Chera, arheolog: "Este una dintre destinaţiile importante care poate constitui un punct de interes."

Un alt element de importanţă este reprezentat de mixul impresionant de culturi din zona istorică a Constanţei, fapt sublinat şi de specialiştii din turism.

Paul Greavu, reporter Digi24 Constanţa: "Avantajul Constanţei este centrul vechi. Într-o zonă restrânsă sunt adunate şase biserici ale cultelor importante din Dobrogea. Aici mă aflu în minaretul Moscheii Carol I, în spatele meu sunt catedrala ortodoxă, o biserică catolică şi sinagoga, iar la 500 de m în direcţia opusă sunt alte două puncte importante: biserica greacă şi cea armenească."

Cristian Bărhălescu, consultant în turism: "Dacă va fi pentru un an oraş cultural la Marea Neagră, sau Marea Egee, cu siguranţă oraşul va avea de câştigat ca imagine în întreaga lume, pentru că una este un buget local care încearcă să promoveze atracţiile locale şi alta este să ai parte de bani europeni,MUSCA care să te ajute să scoţi în evidenţă ceea ce ai mai frumos"

Deocamdată Istanbulul este considerat portul cel mai bine pus la punct din regiunea Mării Negre, dar portul românesc se va bate cu oraşul din Turcia, dar şi cu Odesa, Varna, ori Salonic.

Conceptul propus nu diferă faţă de cel de Capitală Culturală Europeană. Traseul pe care turiştii îl vor parcurge cuprinde zona peninsulară, Farul Genovez, Portul turistic plus cetatea Histria.

Constantin Chera, arheolog: "Alături de marele Edificiu Roman cu Mozaic, de muzeul nostru, Constanţa dispune de alte obiective extrem de interesante cum ar fi Moscheea, cum este Catedrala, cum este faleza cu Cazinoul". 

Pentru a ajunge la nivelul de a deveni port cultural, Constanţa mai are de pus la punct anumite lucruri legate de aspect şi de securitatea turiştilor care ajung în zonă.

Cristian Bărhălescu, consultant în turism: "Trebuie să lucrăm la siguranţă, la safety, poliţia în ultima vreme a ridicat standardele, nu mai avem atâţia hoţi de buzunare şi atâtea incidente ca-n anii trecuţi şi asta este un fapt îmbucurător."

În luna august, peste 100 de specialişti se vor întâlni la bordul unui vas de croazieră pentru a pune la punct ultimele detalii ale unui proiect european comun de peste un milion de euro. La ora actuală, proiectul este în faza de documentaţie, urmând ca în scurt timp el să fie trimis pe masa Comisiei Europene, spre avizare.

reporter: Paul Greavu
operator: Cătălin Vârban 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri