Sari la conținut

Cooperativa mierii. 100 de apicultori din Ialomiţa şi-au făcut o fabrică de 150.000 de euro

După ce stau închise toată iarna în stupi, albinele încep să roiască primăvara prin culturi. Atunci când fagurii se umplu cu miere, sunt duşi la Ciulniţa, o localitate aflată la 7 kilometri de Slobozia.

Acolo este casa mierii, o fabrică ridicată de apicultori pentru a-şi uşura activitatea şi, evident pentru a scoate profit. Ionel Nedelcu este apicultor de peste 15 ani şi este unul dintre cei mai mari din Ialomiţa.

Are peste 300 de stupi de albine şi a avut ani la rândul o producţie considerabilă, în care aşteptările au fost depăşite. Vede în cooperativă un cadru bun prin care oamenii pot conlucra şi beneficia de pe urma muncii albinelor. Totodată, reţeta mierii de calitate este una simplă.

Ionel Nedelcu, apicultor: "Trebuie să fie naturală şi trebuie muncit pentru ea. Cine îşi munceşte producţia îşi dă silinţa să fie şi de o calitate deosebită."

Paul Greavu, reporter Digi24 Constanţa: "În acest vagon sunt nu mai puţin de 100 de familii de albine. Fiecare poate produce chiar şi 70 de kg pe an, însă, în ultima perioadă media anuală a scăzut la chiar şi la 20 de kg de miere."

S-a ajuns la aceeste cifre din cauza calităţii slab a culturilor, din cauza dăunătorilor şi a paraziţiilor care au apărut la flori.

Unică în ţară

Fabrica de miere este unică în ţară.

Nelu Cucu, preşedintele cooperativei: "Este singura unitate de depozitare şi procesare produse apicole care aparţine apicultorilor. Noi funcţionăm pe principiul unei societăţi pe acţiuni. Avem denumirea de cooperativă, dar nu este cooperativa pe care o ştim demult."

Apicultorii sunt acum mulţumiţi că profitul lor a crescut cu 15%, dar şi că problemele birocratice sunt uşurate.

Într-un singur an s-au făcut cunoscuţi în străinătate. Au fost contactaţi de spanioli şi au obţinut cel mai avantajos contract: un transport de 20 de tone de miere i-a costat pe iberici aproape 70.000 de euro. Fabrica de procesare a mierii are o capacitate de 300 de tone anual, iar proiectul a creat şi locuri de muncă pentru locuitorii din Ciulniţa.

Iulian Dinescu, angajat al Cooperativei Mierii: "Misiunea mea aici este să primesc miere de la apicultori să întocmesc documentele necesare şi să depozitez."

Investiţia s-a ridicat la peste 700.000 de lei, din care o jumătate fonduri europene, iar cealaltă jumătate contribuţia apicultorilor.

reporter: Paul Greavu
operator: Cristian Caciauna