Sari la conținut

Coplata, un eşec. Într-un an, Spitalul de Urgenţă Constanţa nu a strâns nici banii de medicamente

În primele trei luni ale acestui an, din coplată s-au strâns puţin peste 5.500 de lei. Asta înseamnă că doar 1.100 din cei aproape 15.000 de pacienţi trataţi au plătit coplata după externare. Suma este modică, susţine managerul unităţii sanitare iar, anul trecut, când s-a implementat coplata, bugetul nu a suportat o modificare vizibilă.

Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "Nici măcar jumătate dintre bolnavii care s-au tratat la Spitalul Judeţenea din Constanţa nu au achitat coplata în valoare de 5 lei. Aşadar, la nivelul anului 2013, în bugetul unităţii sanitare s-au strâns mai puţin de 10.000 de dolari".

Pe biletul de externare al fiecărui pacient scrie că trebuie să achite suma de 5 lei. Managerul susţine că nu a vrut să-i forţeze pe bolnavi să plătească pentru că nu are pârghiile legale necesare.

Dan Căpăţână, managerSCJU Constanţa: "Banii i-am pus exclusiv pentru a cumpăra medicamente şi materiale sanitare dar, vă daţi seama, că banii aceştia reprezintă, cred, 0,1% din bugetul alocat pentru medicamente în spital, ceea ce este nesemnificativ".

Coplata a fost gândită ca o modalitate de a limita internările pe bandă rulantă şi, implicit, să se ajungă la scăderea cheltuielilor unităţilor sanitare. Managerul Spitalului de Urgenţă nu a văzut niciodată această taxă ca o soluţie reală şi ar renunţa la ea oricând.

Dan Căpăţână, managerul SCJU Constanţa: "Ar trebui ca aceste centre de permanenţă despre care discutăm de ani de zile să se înfiinţeze la nivelul medicilor de familie. Ar trebui ca aceste ambulatorii, sau policlinici, să funcţioneze şi să existe un sistem coerent de investiţii la nivel privat sau public".

Nici pacienţii nu sunt de acord cu taxa, fie ea şi modică. În plus, rudele acestora plătesc intrarea în spital, îşi cumpără echipament de protecţie şi, în plus, dau banii şi pe medicamente sau materiale sanitare.

Din cei 60.000 de bolnavi trataţi, anul trecut, la Spitalul de Urgenţă, doar 12.000 au achitat coplata.

reporter: Oana Manoilă
operator: Cristian Caciauna

editor web: Anca Medrea