Sari la conținut

 Costineştiul, staţiunea gunoaielor. Turiştii spun că s-au tăiat în cioburile de pe plajă

 

Plaja de la Obelisc este catalogată ca cea mai murdară de pe litoralul românesc. Turiştii care vin acolo, stau la soare printre mii de mucuri de ţigară, peturi, resturi de mâncare sau maldăre de saci de gunoi.

"S-au tăiat la picioare jucând volei, aici în sticle şi în toate astea. E infecţie curată!", a spus un turist. 

De această plajă din centrul Costineştiului se ocupă un singur operator. Pentru curăţenia celor 65.000 de metri pătraţi de nisip închiriaţi spune plăteşte 2000 de lei zilnic. Spune că are utilaje şi oameni care adună toată mizeria.

Horia Constantinescu, administrator plajă: Facem o primă curăţare seara, după plecarea turiştilor şi înseamnă vreo 3 remorci de gunoaie, cu tomberoanele goale, spre dimineaţă refacem încă odată traseul undeva înainte de amenajarea plajei şi de întinderea şezlongurilor.

Cu toate acestea, nu se cunoaşte efortul a doua zi. Plaja este la fel de murdară. Au constatat acest lucru voluntarii unui ONG care au realizat un studiu, pe teren, de la Vama Veche, până la Corbu, pe 97 de km de nisip.

Victor Maxim, coordonator proiect: Costineştiul conduce anul acesta în timpul sezonului estival în topul negativ al plajelor murdare

La cealaltă extremă se află o plajă din Mamaia. 15 persoane se ocupă zilnic de igienizarea a două hectare de nisip.

Răzvan Dobre, directorul de vânzări al unui hotel: Dimineaţă, plaja este aranjată cu un tractoraş care greblează şi aranjează nisipul şi avem permanent oameni la curăţenie care strâng deşeurile din oră în oră.

Marieta Iorga, purtătorul de cuvânt al ABADL: Pe timpul verii operatorii de plajă au obligaţia să asigure întreţinerea şi igienizarea suprafeţelor de plajă pe care le-au închiriat de la ABADL. În acest sens ei pot încheia contracte de salubrizare cu firme de specialitate prin care să asigure recipientele necesare unde turiştii pot arunca gunoaiele.

La finalul sezonului trecut pe fiecare metru de nisp erau abandonate 6 kg de deşeuri.

reporter: Annabelle Borş
operatori: Cristian Caciauna, Mihai Ciobanu