Cozonaci şi ouă roşii pentru marinarii străini. Voluntarii de la Sindicatul Navigatorilor au promovat tradiţii de Paşte

Data publicării:
cosuri cu cozonac si oua rosii

 

sursa foto: amfostacolo.ro

A fost o surpriză pe care studenţii Universităţii Maritime şi cei ai Academiei Navale le-au făcut-o navigatorilor străini aflaţi pe navele acostate în Portul Costanţa.

Zeci de coşuri cu ouă încondeiate şi cozonac au fost pregătite cu scopul de a promova tradiţiile şi obiceiurile româneşti legate de sărbătoarea Paştelui. Membrii acestui echipaj vin din Egipt şi vor sta pe mare un an întreg. Deşi, potrivit Coranului, nu există moartea şi învinerea lui Isus, navigatorii au primit bucuroşi darurile tradiţionale şi le-au urat voluntarilor sărbători fericite.

În Egipt, unul dintre cele mai frumoase şi inedite evenimente este Sham al-Naseem, celebrat după Paştele Ortodox. Oamenii locului prepară Faseekh, un peste sarat pe care obişnuiau să-l mănânce egiptenii antici.

Holi sau Festivalul Culorilor este o sărbatoare care are loc primavara şi este celebrată în India, Nepal si Bangladesh. În aceste state, oamenii dansează şi apoi merg în temple, cu ofrande pentru zeităţi. Marinarii de pe această navă nu vor putea să fie alături de familie însă vor avea pe mese câteva spcialităţi... româneşti.

George Ianuşi, student-voluntar: "Le oferim câte un coş cu cozonaci, ouă şi şampanie iar toţi cei cărora le dă aceste cadouri se bucură".

În această perioadă, studenţii voluntari se implică în astfel de activităţi ca să afle cât mai multe despre meseria de marinar, direct de la sursă. Învaţă ce pericole îi pândesc pe mare, cum să se ferească dar află şi poveşti despre partea frumoasă a meseriei, despre oameni şi locuri deosebite.

Mircea Moldoveanu, student-voluntar: "Chiar mă atrage această meserie şi vreau să profeseze. De asta am şi venit la Sea Men's Club, ca să fiu mai aproape de acest loc, de port, de tot ce înseamnă viaţa de marinar."

Orice student care doreşte să fie voluntar în clubul marinarilor este binevenit. Fiecare stă cât doreşte şi ajută în funcţie de timpul disponibil. Programul de voluntariat a debutat în urmă cu o lună.

reporter: Oana Manoilă
operator: Alexandru Brînzaru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri