Crabul albastru înoată în Marea Neagră. Crabul chinezesc, zarganul sau pălămida au fost descoperite recent de biologi

Data publicării:
pesti

Crabul albastru, crabul chinezesc, scrumbia albastră sau pălămida. Sunt doar câteva exemple de pești și crustacee pe care cercetătorii le-au descoperit în Marea Neagră. Biologii spun că, în ultimii ani, datorită poluării tot mai reduse, au reapărut anumite specii de peşti, considerate dispărute.

Simion Nicolaev, directorul Institutului de Cercertare Marină „Grigore Antipa: "Au găsit exemplare de mari de pălămidă, exemplare la peste 1 kg, ceea ce este...pentru mine, care sunt de meserie, este o surpriză. Eu nu am mai văzut lufar mare de 1 kg de peste 15 ani".

Specialiştii spun că, în afara exemplarelor de peşti pe care mulţi le considerau dispărute din Marea Neagră, au fost găsite şi exemplare de crustacee care au migrat din ocean.

"Crabul nord-american albastru, o specie de o maximă frumuseţe, şi am avut în mână un exemplar de aproape 500 de grame. Sau un crab din Marea Galbenă, care a venit tocmai din îndepărtata Chină", a spus Nicolae Papadopol, dir. ştiinţific Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii.

Pescarii spun că au avut ocazia să prindă în plasele lor exemplare de peşti pe care nu le-au mai întâlnit în ultimele decenii.

Biologii şi exploratorii marini spun că şi numărul delfinilor care ajung în zona costieră a României a crescut în ultimii ani, tocmai pentru că sunt atraşi de bancurile de peşti pe care le găsesc în largul Mării Negre.

Răzvan Popescu Mirceni, director Oceanic Club: "Din 92 de ieşiri, în 86 am avut cel puţin o întâlnire cu cârdurile de delfini, fie în nordul Constanţei, fie spre Vadu".

Specialiştii pun această diversitate a faunei marine pe seama mai multor cauze: poluarea tot mai scăzută din ultimii ani, scăderea salinităţii apei mării, dar şi modificările climatice. 

reporter: Daniel Leancă
operator: Cristian Caciauna

editor web: Anca Medrea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri