Sari la conținut

Crăciunul cu mâncare sănătoasă. Românii pot umple masa de sărbători şi cu peşte

Aşa începe prepararea unei saramuri de crap, atât de apreciată de localnici şi nu numai. După ce stă 20 de minute pe plită, carnea de peşte este fiartă în saramura lăsată câteva ore în oală, pentru ca gusturile să se întrepătrundă. La final iese un produs care costă în jur de 30 de lei, adică nu mai mult decât o friptură de porc cu garnitură.

Paul Greavu, reporter Digi24 Constanţa: "Să nu vă lăsaţi păcăliţi de aspect pe acest platou este un cârnat de peşte, zacuscă de peşte, iar puţin mai încolo regăsim chiflteluţe de peşte. Chiar dacă este o masă de peşte ceva mai scumpă, cu siguranţă este o masă de crăciun mult mai sănătoasă."

Matei Datcu proprietarul pescăriei: "Sperăm că poate să fie o alternativă pentru masa grea de Crăciun."

Matei Datcu este şi pescar, şi proprietar de restaurant. Duce mai departe o tradiţie de familie, iar de un an şi jumătate a hotărât ca o parte din peştele prins să fie preparat la restaurantul propriu.

Matei Datcu, proprietarul pescăriei: "Sunt cam am treia generaţie de pescari. Vine bunic, tată şi eu. Pescuiţi împreună? Da. Am pescuit împreună şi cu bunicul şi cu tata."

Vara este cel mai bun sezon pentru pescarul Matei, dar acum ideile şi reţetele sale neobişnuite ar putea să ajungă şi pe mesele românilor. Are cârnaţi făcuţi de el, ţinuţi într-o afumătoare specială, dar şi alte produse atipice.

La final, mulţi sunt sceptici că porcul va fi înlocuit de alte preparate. Cert este că variante sunt, iar ele sunt foarte gustoase

reporter: Paul Greavu

operatori: Cătălin Vârban / Liviu Erimia