Sari la conținut

Criza de sânge amână operaţii. În luna august, trei pacienţi au fost reprogramaţi la Constanţa

Numărul donatorilor din ultima luna de la Centrul de Transfuzii din Constanţa a scăzut dramatic faţă de alte perioade, de la 1050 în luna iulie la 800.

Doctorii pun acest lucru pe seama faptul că în august cei mai mulţi oameni îşi iau concedii, locuitorii din mediul rural au o mai mare activitate agricolă iar canicula a fost şi ea un factor decisiv.

Majoritatea donatorilor vin atunci când sunt cu adevărat presaţi de situaţie, atunci când cineva drag are nevoie urgentă de sânge.

Probleme sunt la toate grupele de sânge, însă cea mai mare lipsă a fost la grupa 0. Centru de transfuzii a trimis o maşină care a adus din alte judeţe 40 de pungi cu sânge.

Dr. Alina Dobrotă, şeful Centrului Regional de Transfuzii Sangvine Constanţa: Având în vedere situaţia din weekend-ul trecut şi ziua de luni când în urma solicitărilor repetate coroborat cu o colectă scăzută săptămâna trecută, luni a fost aşa o situaţie la limită ca şi disponibil pe grupa 0 pozitiv, cea mai frecventă în populaţie. Cu ajutorul colegelor din judeţul Tulcea şi Galaţi care ne-au dat un număr mic, câte au putut am reuşit să depăşim acest moment.

Trei intervenţii chirurgicale pentru afecţiuni digestige cronice au fost amânate în luna august.

Dr. Marius Avram, directorul medical al SCJU: Nu a fost amânată nicio operaţie de urgenţă, iar operaţiile de cronici. Au fost câteva amânate din cauza grupelor de sânge deosebite mai rare şi e posibil ca azi mâine să nu ai de exemplu grupa B.

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanţa are nevoie de cel puţin 50 de donatori eligibili într-o singură zi.

reporter: Annabelle Borş
operator: Florin Boboc

Pe aceeași temă