Cu autobuzul la preţ redus. Elevii din Constanţa vor plăti între 27,5 şi 55 de lei pentru abonamentele RATC

Data publicării:
simulare bac elevi

Samira Bogdan este elevă în clasa a noua, la Colegiul Național Pedagogic. Până acum nu a avut vreodată abonament pe mijloacele de transport în comun.

Samira Bogdan, elevă: "Îmi luam bilet, mai dădeam la şoferi un leu. Mai mergeam și pe jos, că am liceul aproape de mine."

A recunoscut că noile tarife cu 50% mai mici au determinat-o să îşi cumpere un abonament.

Samira Bogdan, elevă: "S-au ieftinit acum abonamentele şi este mult mai convenabil să dai undeva la 30 de lei pe o singură linie, în loc să dai 55 de lei. Acum, cu 55 de lei, îţi poţi lua pe toate liniile şi mi se pare mult mai avantajos."

Reducerile la abonamente pentru transportul în comun au fost aplicate printr-o hotărâre a Consiliului Local. După ce timp de 4 ani au ignorat prevederile Legii Educației și solicitările Asociației Elevilor din Constanța, aleșii au decis, în sfârșit, să acorde școlarilor și liceenilor din oraș dreptul de a circula la preţ redus.

Andrei-Eduard Burghelia, președintele Asociației Elevilor din Constanța: "Am făcut aceste demersuri timp de doi ani. Am inițiat petiții, am organizat proteste, am încercat să luăm legătura cu factorii decidenți, ai Consiliului Local, ai Primăriei, cu domnul viceprimar, cu domnul primar. Negocierile cu dânșii au eșuat, așa că am schimbat puțin strategia. Chiar am depus plângere penală pe numele primarului."

Aproape 27 de lei vor plăti lunar elevii din Constanța, pentru a călători pe o linie de transport. 40 de lei vor costa abonamentele pe două linii și 55 de lei cele valabile pe toate rutele RATC.

Noile tarife sunt asemănătoare cu cele practicate de regiile de transport din Timișoara, Brașov și Cluj Napoca.

La București, transportul în comun este de departe cel mai ieftin: numai 15 lei costă un abonament pe o linie și 25 de lei este cel pe toate liniile. La polul opus, la Iași, elevii trebuie să plătească 56 de lei pentru a călători pe o linie, iar pentru abonamentul pe două linii, respectiv pentru cel pe toate liniile, nu exisă reduceri.

reporter: Adrian Herţa

operator: Alexandru Brînzaru

Reduceri la transport în Constanţa

abonament pe o linie: 27,5 lei
abonament pe două linii: 40 de lei
abonament pe toate liniile: 55 de lei
 

Reduceri la transport în ţară

Timişoara: abonament pe o linie: 26,5 lei
               abonament pe două linii: 37 de lei
               abonament pe toate liniile: 46,5 lei

București: abonament pe o linie: 15 lei
              abonament pe două linii: 17,5 lei
              abonament pe toate liniile: 25 de lei

Iași: abonament pe o linie: 56 de lei
       pe celelalte linii: nu sunt reduceri

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri