Sari la conținut
News Alert

Cu mâncarea la gunoi. Fiecare român produce anual 10 tone de deşeuri

O statistică făcută de Comisia Europeană arată că fiecare român produce anual 10 tone de gunoi. Adică de două ori mai mult decât media europeană. Chiar dacă în vest oameni pun preţ pe eficienţă, risipa alimentară este încă o problemă, şi nu doar în ţara noastră.

Resturi menajere întâlnim la tot pasul în România, iar Constanţa nu face excepţie. Satisticile arată că fiecare român aruncă, în medie în jur 10 mii de kilograme de gunoi în fiecare an. Din această cauză, nici pubelele nu mai sunt încăpătoare.

"În coşurile de gunoi, în special în cele menajere sunt foarte multe resturi de mâncare. Asta înseamnă că avem prea mult!", a spus un constănţean. 

În mijlocul oraşului stuaţia este alarmantă. Şantierele dese, dar şi nepăsarea oamenilor a făcut ca zone de mare importanţă şi cu potenţial să fie îngropate în gunoi.

În jur de 9 tone de gunoi aruncă în fiecare vară bucătăria unui hotel de pe litoral. O parte însemnată din mâncare se pierde, pentru că birocraţia îi împiedică pe cei care vor să doneze mâncarea rămasă.

Adrian Cercel, bucătar-şef hotel de 4 stele: "Procentajul ar fi cam 5 sau 10 %. Acum depinde şi ce rămâne de la un bufet cum avem noi. Cam 20-30% maxim, dacă eşti bun gospodar."

Bucătarii spun că, spre deosebire de alţi europeni, românii fac risipă de bani şi cumpără mai mult decât le este necesar.

Adrian Cercel, bucătar-şef hotel de 4 stele: "Îi place românului să strângă mult, să fie el liniştit. Bine, avem 25 de ani în care ar trebui să învăţăm mult, ne place nouă să aruncăm aşa, în loc să-şi iei necesarul. Străinul ia ce îi trebuie, o săptămână, 3 zile, 4 zile, pentru că sunt bani aruncaţi aiurea."

Constanţenii sunt nemulţumiţi de gunoaiele care au invadat multe părţi ale oraşului şi dau dreptate cifrelor care pun România în fruntea unui top ruşinos.

Pentru a sprijini eforturile de reducere a risipei alimentare, Comisia Europeană organizează din 2009, Săptămâna Europeană pentru Reducerea Deșeurilor, care anul acesta are loc în până pe 30 noiembrie.

reporter: Paul Greavu
operator: Cătălin Vârban