Sari la conținut
News Alert

Deficit de ambulanţe. Serviciul Judeţean de Ambulanţă Constanţa ar mai avea nevoie de 9 maşini

Serviciul de Ambulanţă Constanţa ar trebui să renunţe la câteva dintre maşinile de intervenţie. Au un grad mare de uzură iar întreţinerea lor a început să devină din ce în ce mai costisitoare.

Dr. Vasile Popescu, manager SAJ Constanţa: "Noi avem acum un număr de cinci maşini la care este dosarul de casare făcut, înaintat Ministerului Sănătăţii spre aprobare şi mai avem un număr de 10 maşini care au peste 450-500.000 de kilometri. Ei bine, problema mare pentru aceste maşini, chiar dacă noi le folosim, riscul mare este că ele cad mai repede din punct de vedere al stării tehnice."

Doar nouă ambulanţe au parcurs cel mult trei mii de kilometri pentru că ele au fost achizionate recent, în anii 2013 şi 2014 prin Ministerul Sănătăţii şi Consiliul Judeţean Costanţa.

Maşini uzate fizic şi moral

În cazul celorlalte, niciuna nu are sub 400.000 de kilometri parcurşi. Gheorghe Filip lucrează ca şofer la Serviciul de Ambulanţă din anul 1991. A început pe o dubă veche dotată cu o targă şi un tub de oxigen iar acum conduce o maşină modernă, fiabilă, cu aparatură de ultimă generaţie, de care are grijă ca de ochii din cap.

Gheorghe Filip, ambulanţier: "Cât de fiabile sunt aceste maşini? Păi asta are 300.000 (n.r., kilometri parcurşi). În afară de consumabile, plăcuţe, ulei, filtre, prea puţin am avut pobleme cu ele."

Dr. Cristian Cealera, director adjunct SAJ Constanţa: "Sunt dotate la standarde Europene. Aşa cum se poate vedea, ambulanţele de tip C2, ambulanţele cu medic, sunt dotate cu monitor defibrilator. De asemeneam au aspirator electric portabil, sisteme de administrare automată ale soluţiilor - injectomatele".

Aproape că nu există două săptămâni consecutive în care măcar o maşină să nu fie în service. Spre exemplu, acum, sunt 7 ambulanţe implicate în accidente rutiere, cum este aceasta.

Un şofer neatent nu a cedat trecerea şi a izbit-o în plin. Nu va putea fi utilizată cel puţin o săptămână de acum încolo. Lunar, serviciul de ambulanţă chletuie bani grei pentri mentenanţa şi repararea maşinilor din dotare.

Dr. Vasile Popescu, manager SAJ Constanţa: "Cam un miliard, bani vechi ar fi consumul pentru întreţinere. Ce înseamnă? Reparaţii, ulei, ITP-uri, schimburi de subansamle".

Managerul spune că ar avea nevoie de încă nouă ambulanţe până în 2016. A informat de nenumărate ori conducerea Ministerului Sănătăţii despre acest lucru şi speră să se găsească resursele financiare pentru completarea unităţii de la Constanţa. Anual, cele 81 de ambulanţe din judeţ parcurg în jur de 4 milioane de kilometri!

reporter: Oana Manoilă
operator: Alexandru Brînzaru