Descentralizarea, aprobată de Guvern. Primarii sunt supăraţi că nu au fost consultaţi la întocmirea proiectului

Data publicării:
descentralizare primari

Cei mai mulţi dintre membrii Asociaţiei Oraşelor din România, spun că nu sunt de acord cu faptul că proiectul conferă consiliilor judeţene putere absolută ca să împartă banii alocaţi de la centru pentru fiecare primărie în parte.

Nicolae Matei, preşedintele Asociaţiei Oraşelor din România: "Sunt preşedinţi de consilii judeţene care nu alocă banii oraşelor şi localităţilor dacă nu aparţin de aceeaşi culoare politică. Descentralizarea adevărată ar trebui să însemne ca sumele venite de la Guvern să aibă destinaţie specială, către fiercare primărie în parte"

"Consiliile judeţene au rolul de a reprezenta cetăţenii. Acelor primari care ar vrea ei să hotărască tot ce se întâmplă fără să iasă din sfera dezvoltării unui oraş, unei zone metropolitane, a unui judeţ sa a unei regiuni, îi spun să se lase de meserie", a spus Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJC Constanţa. 

Parlamentarii, chiar dacă sunt în aceeaşi barcă a puterii, au opinii diferite. În timp ce senatorul PNL, Puiu Haşotti, spune că banii se împart corect, colegul său de alianţă, senatorul Alexandru Mazăre, ştie că în România mai există situaţii în care banii ajung în bugetele locale doar pe criterii politice.

Puiu Haşotti, senator PNL : "Preşedinţii de consilii judeţene şi, în general, politicienii, în ciuda tuturor aparenţelor, au căpătat acea maturitate de a face abstracţie atunci când este vorba de interesul public, de interesul cetăţenilor, indeferent de ce culoare politică are un primar sau altul".

Alexandru Mazăre, senator PSD: "După părerea mea cel mai bine este să mergem după o formulă de algoritm. O formulă care să cuprindă anumite date obiective, structura populaţiei, date economice, şi fondurile acestea să fie împărţite strict, strict, urmându-se acest algoritm".

Proiectul Descentralizării, va fi trimis Parlamentului pentru aprobare.

reporteri: Poliana Căpitan şi Oana Manoilă
operatori: Mihai Ciobanu şi Cristi Caciauna

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri