Din 2019 schimbăm leul cu euro

Data publicării:
euro bani

De la 1 ianuarie 2019 vom mai face plăţi numai în euro! Leul va dispărea din circuitul monetar al ţării aşa cum s-a întâmplat şi cu banii ţărilor care au aderat la Uniunea Europeană, cu excepţia Marii Britaniii, Suediei şi Danemarcei.

Va fi o provocare pentru România, pentru că adoptarea monedei unice europene presupune, în primul rând, o inflaţie scăzută, sub 2%, criteriul obligatoriu stabilit de UE, a declarat la Constanţa consilierul de strategie din cadrul Băncii Naţionale Române, Adrian Vasilescu.

El a mai spus că acum inflaţia din ţara noastră se află la un minim record - 0,7 şi este ideal dacă s-ar menţine o valoare similară.

Oficialul BNR a mai spus că dacă se va stabili, de exemplu, un curs de 3 lei pentru un euro atunci şi salariile vor fi mai bune. De asemenea, în cazul în care va fi un curs depreciat, depozitele populaţiei din bănci vor avea de suferit.

Adrian Vasilescu, consilier strategie BNR: "Banii din bănci, depozitele în lei se transformă în euro. Sunt 9 milioane de oameni care la ora actuală au depozite în bănci. Una este să le transformi la 3 lei euro şi alta la 5 lei euro, sau la 4 şi jumătate". 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri